DA LI DRŽITE ČETKICU ZA ZUBE U KUPATILU? Verujemo da ćete posle ovih činjenica prestati
Foto: Profimedia

važan savet

DA LI DRŽITE ČETKICU ZA ZUBE U KUPATILU? Verujemo da ćete posle ovih činjenica prestati

Zdravlje -

Gotovo svi četkice za zube odlažemo pored lavaboa u kupatilu kako bi nam uvek bile pri ruci. Međutim, stručnjaci tvrde da ovo i nije tako dobra ideja s obzirom na bakterije koje su neminovno zastupljene u ovom delu doma čak i pored dobre higijene.

Prema istraživanju dr Marije Gajzinger, profesorke parodontologije na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Alabami, 60% četkica za zube ostavljenih u kupatilu sadrži fekalne materije i bakterije opasne po ljudsko zdravlje kao što su seratia, ešerihija koli, đardija, salmoneloza. Bakterije se šire u okolinu ispiranjem toaleta, što može izazvati razne gastrointestinalne bolesti, prenosi sajt Wild Smile.

Ono što se savetuje je da spuštate poklopac na šolji pre puštanja vode, kako se bakterije ne bi lako širile po okolini i na površine kupatila ili na vašu četkicu za zube. Ali nismo samo zatvaranjem poklopca toaleta potpuno bezbedni, jer su druge studije pronašle takve bakterije na ručicama lavaboa, pločicama i vratima.

Četkicu čuvate na hladnom mestu van kupatila, prethodno opranu i osušenu
Četkicu čuvate na hladnom mestu van kupatila, prethodno opranu i osušenufoto: Profimedia

Kako sačuvati četkice za zube od bakterija koje vrebaju?

Pre svega pranjem i ispiranjem svaki put pre i posle upotrebe. Ova navika je izuzetno važna za održavanje čistoće vaše četkice. Takođe je preporučljivo da je čuvate u suvom okruženju i da je ne čuvate u specijalnim futrolama za četkice ili štitnicima za glacu četkica, ako je ona mokra. Zapamtite da je vlaga leglo gljivica i bakterija.

Procenjuje se da 7 od 10 ljudi drži četkicu za zube u kupatilu, ali nedavne studije su pokazale da je to veoma nehigijenska praksa.

Gde bi trebalo čuvati četkicu za zube?

Stručnjaci preporučuju da četkicu čuvate na hladnom mestu van kupatila, prethodno opranu i osušenu. Američka stomatološka asocijacija preporučuje da se četkice za zube ne čuvaju u zatvorenim posudama, jer vlažna sredina povećava rast mikroorganizama. Najbolje ih je čuvati vertikalno na čistom mestu. Prateći sve ove savete, našu četkicu za zube možemo održavati čistom i zaštititi zdravlje naše porodice.

(kurir.rs/wildsmile.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track