U OVOM MESU BAKTERIJE SE NE MOGU UNIŠTITI KUVANJEM! Stanišić: Od svih toksina koji su izuzetno otrovni, ovaj je najopasniji
Prof. dr Svetlana Stanišić, stručnjak za ishranu i profesor fizičke hemije gostovala je u emisiji "Puls Srbije" u razgovoru sa voditeljima o krađi crkotina radi dalje distribucije.
Prof. dr Svetlana Stanišić stručnjak za ishranu ističe:
- Afrička kuga nije zarazna za ljude, ali to meso nije pregledano na trihinelu i već je započeo proces truljenja. Takvo meso je ozbiljna opasnost zbog prisustva brojnih bakterija!
Afrička kuga i njen uticaj na poljoprivredu: Afrička kuga je bolest koja nanosi velike štete poljoprivrednicima. U kontekstu ovog slučaja, eutanazija zaraženih životinja bila je neizbežna mera kako bi se zaustavilo širenje bolesti među stokom.
Proces truljenja i opasnost od bakterija:
- Meso koje truli podleže procesu razgradnje i može privući različite bakterije. Među najopasnijim bakterijama spada Clostridium botulinum, koja može uzrokovati botulizam i biti smrtonosna. Trihinela je takođe prisutna i predstavlja ozbiljnu pretnju - istakla je Stanišić i dalje pojasnila:
- Konzumacija takvog mesa je izuzetno rizična, jer termička obrada ne uništava sve toksine koje bakterije mogu izlučiti.
Vreme truljenja i rizici:
Vreme koje je potrebno da meso počne da truli je relativno kratko. Hrana, bez obzira na to da li je termički obrađena ili sirova, ne bi trebalo da ostane više od četiri sata na sobnoj temperaturi.
Sagovornica Kurir televizije je istakla:
- Čak i ako se termički obradi, neki toksini su termorezistentni i ne mogu se uništiti visokom temperaturom, dok su neke bakterije potpuno termorezistentne i termička obrada im ne može naškoditi.
Važno je da potrošači budu svesni rizika i da se pridržavaju higijenskih standarda prilikom kupovine i pripreme hrane.
Bezbednost hrane ostaje prioritet, a stručnjaci nastavljaju raditi na sprečavanju sličnih incidenata u budućnosti.
Kurir.rs
Sočivo je bogato proteinima i vlaknima: Čuva zdravlje srce, poboljšava varenje i stabilizuje šećer u krvi