U OVOM MESU BAKTERIJE SE NE MOGU UNIŠTITI KUVANJEM! Stanišić: Od svih toksina koji su izuzetno otrovni, ovaj je najopasniji
Svetlana Stanišić, Foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

kurir tv

U OVOM MESU BAKTERIJE SE NE MOGU UNIŠTITI KUVANJEM! Stanišić: Od svih toksina koji su izuzetno otrovni, ovaj je najopasniji

Zdravlje -

Prof. dr Svetlana Stanišić, stručnjak za ishranu i profesor fizičke hemije gostovala je u emisiji "Puls Srbije" u razgovoru sa voditeljima o krađi crkotina radi dalje distribucije.

LEŠ ZA LJUDSKU ISHRANU:

B. S. (30) i D. P. (38) iz Subotice, koji su uhapšeni zbog proizvodnje i stavljanja u promet škodljivih proizvoda, skidali su delove mesa sa uginulih životinja na stočnom groblju u Subotici, nezvanično saznaje Kurir!

- Sumnja se da su skidali delove mesa sa butova uginulih životinja, a u pitanju si najverovatnije svinje. To su uzimali sa stočnog groblja u Subotici, pratili su da je jedna farma u blizini izbacila uginule životinje i uzeli su to meso. Proverava se da li je to meso, i ako jeste, na koji način je stiglo do kupaca, kao i to da li su planirali da ga prodaju preko društvenih mreža - navodi izvor Kurira.

Svetlana Stanišić, nutricionista
foto: Kurir TV

Prof. dr Svetlana Stanišić stručnjak za ishranu ističe:

- Afrička kuga nije zarazna za ljude, ali to meso nije pregledano na trihinelu i već je započeo proces truljenja. Takvo meso je ozbiljna opasnost zbog prisustva brojnih bakterija!

Afrička kuga i njen uticaj na poljoprivredu: Afrička kuga je bolest koja nanosi velike štete poljoprivrednicima. U kontekstu ovog slučaja, eutanazija zaraženih životinja bila je neizbežna mera kako bi se zaustavilo širenje bolesti među stokom.

Proces truljenja i opasnost od bakterija:

- Meso koje truli podleže procesu razgradnje i može privući različite bakterije. Među najopasnijim bakterijama spada Clostridium botulinum, koja može uzrokovati botulizam i biti smrtonosna. Trihinela je takođe prisutna i predstavlja ozbiljnu pretnju - istakla je Stanišić i dalje pojasnila:

- Konzumacija takvog mesa je izuzetno rizična, jer termička obrada ne uništava sve toksine koje bakterije mogu izlučiti.

Vreme truljenja i rizici:

Vreme koje je potrebno da meso počne da truli je relativno kratko. Hrana, bez obzira na to da li je termički obrađena ili sirova, ne bi trebalo da ostane više od četiri sata na sobnoj temperaturi.

Sagovornica Kurir televizije je istakla:

- Čak i ako se termički obradi, neki toksini su termorezistentni i ne mogu se uništiti visokom temperaturom, dok su neke bakterije potpuno termorezistentne i termička obrada im ne može naškoditi.

05:52

SVETLANA STANIŠIĆ O HEMIJSKIM PROMENAMA U MESU NAKON SMRTI ŽIVOTINJE

Važno je da potrošači budu svesni rizika i da se pridržavaju higijenskih standarda prilikom kupovine i pripreme hrane.

Bezbednost hrane ostaje prioritet, a stručnjaci nastavljaju raditi na sprečavanju sličnih incidenata u budućnosti.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

02:29

ŠOK U SUBOTICI: Šta će biti sa zločincima koji su KRALI I PRODAVALI LEŠEVE ŽIVOTINJA? Orlić: Policija u zamrzivaču PRONAŠLA I OVO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track