SVI IH KORISTIMO A DA LI ONI KORISTE NAMA? Može li mobilno zračenje izazvati tumor mozga?
Foto: Profimedia

naučne studije

SVI IH KORISTIMO A DA LI ONI KORISTE NAMA? Može li mobilno zračenje izazvati tumor mozga?

Zdravlje -

Mobilni telefoni emituju nejonizujuća radiofrekventna elektromagnetna polja (RF-EMF), koja su mnogo manje energična od jonizujućeg zračenja, kao što su rendgenski ili gama zraci. Jonizujuće zračenje ima dovoljno energije da ukloni čvrsto vezane elektrone iz atoma i molekula, što dovodi do oštećenja DNK i povećanog rizika od raka.

Potencijalna veza između zračenja mobilnih telefona i tumora na mozgu bila je predmet stalnih naučnih istraživanja i zabrinutosti javnosti već nekoliko decenija.

Iako većina studija sprovedenih do danas nije definitivno utvrdila uzročnu vezu između zračenja mobilnih telefona i tumora na mozgu, neophodno je ispitati postojeće dokaze i razumeti složenost ovog pitanja.

Iako jonizujućem zračenju, poput onog koje emituju mobilni telefoni, nedostaje energija potrebna za takvo direktno oštećenje DNK, pojavila se zabrinutost zbog potencijala da RF-EMF zagreju tkiva i mogućnosti indirektnih bioloških efekata.

Međunarodna agencija Svetske zdravstvene organizacije klasifikovala RF-EMF kao „verovatno kancerogene"

Nekoliko studija je istraživalo vezu između upotrebe mobilnih telefona i rizika od tumora na mozgu. Studija Interphone, jedna od najvećih i najsveobuhvatnijih od ovih studija, uključila je 13 zemalja i nije otkrila ukupan povećan rizik od glioma ili meningioma, dva najčešća tipa tumora na mozgu, povezanih sa upotrebom mobilnih telefona.

Međunarodna agencija Svetske zdravstvene organizacije za istraživanje raka (IARC) je 2011. godine klasifikovala RF-EMF kao „verovatno kancerogene za ljude“ (Grupa 2B) na osnovu ograničenih dokaza koji ukazuju na potencijalnu vezu između upotrebe mobilnih telefona i glioma. Ova klasifikacija nije zaključila da zračenje mobilnih telefona definitivno uzrokuje tumore na mozgu, već ukazuje na to da postoje neke zabrinutosti koje opravdavaju dalju istragu.

Naučni konsenzus ne podržava definitivno uzročnu vezu između zračenja mobilnog telefona i tumora na mozgu.
Naučni konsenzus ne podržava definitivno uzročnu vezu između zračenja mobilnog telefona i tumora na mozgu.foto: Profimedia

Neophodno je dugoročno praćenje efekata korišćenja mobilnih uređaja

Iako su istraživanja i debata u toku, trenutni naučni konsenzus ne podržava definitivno uzročnu vezu između zračenja mobilnog telefona i tumora na mozgu.

Svakao su neophodna kontinuirana istraživanja kako bi se pratili efekti dugoročnih i evoluirajućih obrazaca korišćenja mobilnih telefona. Takođe je mudro da pojedinci prate preporučene smernice za bezbednu upotrebu mobilnih telefona, kao što je korišćenje hendsfri uređaja i ograničavanje izloženosti, posebno među decom i adolescentima.

(kurir.rs/timesofindia.indiatimes.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track