PROGUTALI STE ŽVAKAĆU GUMU? Evo šta se zaista dešava u telu nakon toga
Foto: Youtube Printscreen

KORISNO JE ZNATI

PROGUTALI STE ŽVAKAĆU GUMU? Evo šta se zaista dešava u telu nakon toga

Zdravlje -

Mnogi veruju da kada progutate žvakaću gumu ona u digestivnom traktu može da se zadrži i po nekoliko godina, što je potpuni mit, kaže Sajmon Trevis, profesor kliničke gastroenterologije na Univerzitetu Oksford u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ona je štetna za telo ako preterujete, a ako s desi da progutate samo jednu žvaku evo šta se dešava u organizmu.

Žvakaća guma je štetna za telo samo ako preterujete, rekao je prof.Travis za CNN, što je veoma retko. On je objasnio da bi se gutanje tri ili više žvakaće gume dnevno smatralo preteranim.

- Ako progutate žvaku, ona će proći kroz vaš stomak, ući u creva i izaći nepromenjena na drugom kraju sistema za varenje - rekao je prof. Trevis i dodao:

- Postoje slučajevi da se žvakaća guma zaglavi u crevima odojčadi i onda može da izazove opstrukciju. Ali za više od 30 godina specijalističke gastro prakse, nikada nisam video takav slučaj - kaže on.

Dr Aron Kerol, profesor pedijatrije i glavni zdravstveni službenik na Univerzitetu Indijana, napisao je nekoliko knjiga koje razotkrivaju mitove o telu.

Doktor Kerol se složio da vam gutanje žvake neće naškoditi, ali kaže da ne bi aktivno podsticao nekoga da proguta žvaku.

- Žvaka nema nutritivnu vrednost - rekao je i dodao da se žvakaća guma pravi od zaslađivača, ukusa i mirisa na bazi gume.

Takođe je rekao da je osnova mešavina elastomera, smola, masti, emulgatora i voskova. Tako da ne bi mogao da kaže da je zdravo.

žvakaća Guma
foto: Profimedia

Kada treba da se zabrinete zbog žvakaćih gumama?

Osim ako vas ne boli stomak ili ste progutali mnogo žvakaćih guma, Travis i Kerol kažu da ne morate da idete kod doktora ako slučajno progutate jednu žvakaću gumu.

Međutim, za ljude sa gastrointestinalnim problemima, žvakaća guma može izazvati probleme.

- Ako su stvari otvorene i nema blokada, nema sužavanja, stvari će proteći u redu - rekla je gastroenterolog dr Lejla Kia, vanredni profesor medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta Nortvestern Fajnberg u Čikagu.

Ona je objasnila da ukoliko dođe do suženja, ako iz bilo kog razloga imate jaku upalu, ili ako imate problema sa pokretljivošću creva, u smislu da se ne prazne onako kako bi trebalo, onda definitivno ne bi trebalo da jedete nešto poput žvakaće gume.

Kronova bolest je čest uzrok upale u digestivnom traktu i može dovesti do njegovog sužavanja, kaže dr Kia. Ona je rekla da lekari obično preporučuju ishranu sa posebnu za pacijente sa Kronovom bolešću, koja podrazumeva izbegavanje određene namirnice kao što su sirovo voće i povrće, orasi i semenke, kokice i žvakaće gume.

Ali i neke vrste kancera i operacije mogu izazvati ovo sužavanje.

- Naravno, ako biste progutali puno žvakaće gume, to bi moglo da postane problem za vaša creva, zatim ako imate mali želudac ili ako vam je anatomija „preuređena“, što se u suštini dešava kada imate operaciju želudačnog bajpasa - rekla je dr Kia.

Ipak, kaže i da nikada nikome nije vadila žvakaće gume iz želuca.

(kurir.rs/n1info.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track