AKO NE NOSITE NAOČARE A TREBALO BI UVEĆAVA SE RIZIK OD DEMENCIJE: Pratite savete oftalmologa da sprečite dodatne probleme
Foto: Profimedia

važno je znati

AKO NE NOSITE NAOČARE A TREBALO BI UVEĆAVA SE RIZIK OD DEMENCIJE: Pratite savete oftalmologa da sprečite dodatne probleme

Zdravlje -

Ukoliko su vam potrebne naočare za korekciju vida a ne nosite ih, ne stimulišete mozak i neuronske veze svim senzorima iz okoline i na taj način sebe izlažete većem riziku od pojave demencije, tvrde stručnjaci.

- U suštini, ako ne koristite vid u dovoljnoj meri, možete ga i izgubiti - rekao je Kevin Jameson, predsednik, izvršni direktor i predsednik odbora Američkog društva za demenciju, za The Mirror US.

Dok su neka od dementnih stanja genetska, većina se može ublažiti uočavanjem faktora rizika u načinu života, koji mogu uključivati loš vid i gubitak drugih senzornih inputa.

- Gubitak sluha, gubitak vida, gubitak čula - poput sposobnosti dodira ili mirisa - sve to je povezano sa smanjenjem simulacije mozga jer ne "vežbate" dovoljno neuronske veze - objasnio je Džejmson.

Iako je demencija prirodni deo starenja mogu se preduzeti neke mere da se ona uspori
Iako je demencija prirodni deo starenja mogu se preduzeti neke mere da se ona usporifoto: Alice Day / Panthermedia / Profimedia

Jačanje neuronskih puteva

Postoji mnogo različitih tipova demencije, uključujući vaskularnu, Levijevo telo, frontotemporalnu, hroničnu traumatsku encefalopatiju (CTE), hidrocefalus normalnog pritiska (voda na mozgu) i najpoznatiju, Alchajmerovu bolest.

Stimulisanje mozga u dovoljnoj meri može pomoći u jačanju neuronskih puteva, osiguravajući da se veze između njih sporije pogoršavaju kako starite i na taj način se umanji rizik od ovih oboljenja.

Demencija može da se uspori

Iako je demencija prirodni deo starenja i života, ipak se mogu preduzeti neke mere da se sve to uspori i odloži.

- Možda nećete sprečiti u potpunosti da se demencija pojavi u budućnosti, ali možete učiniti mnogo da ublažite rizike - objasnio je on ohrabrujući javnost da nose naočare ako su im propisane kao i svoje slušne aparate.

(kurir.rs/mirror.co.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track