POPILI STE LEK KOM JE ISTEKAO ROK TRAJANJA? Evo koliko je to zaista opasno
Foto: Profimedia

važno je znati

POPILI STE LEK KOM JE ISTEKAO ROK TRAJANJA? Evo koliko je to zaista opasno

Zdravlje -

Pred sezonu gripa i prehlada uvek je dobro pregledati ormarić sa lekovima i baciti one kojima je istekao rok. Međutim, ponekada se može destiti da uzmemo neki od lekova za bolove, prehladu ili pak vitamine, i da nakon što smo ih popili shvatimo da im je rok istekao. Ima li tada mesta za paniku i pta teba raditi u takvoj situaciji?

- Postoje neki lekovi na recept koji su zapravo štetni i mogu biti toksični za ljudsko telo nakon isteka roka trajanja. Međutim, ako uzimate lekove bez recepta sa istekom roka trajanja, oni jednostavno više neće biti tako efikasni - rekla je za magazin Health Stejsi Kertis, farmaceut i vanredni profesor na Farmaceutskom koledžu Univerziteta Florida.

Postoji nekoliko faktora koji mogu učiniti uzimanje lekova sa isteklim rokom rizičnijim - starost osobe, vrsta leka, način skladištenja i rok trajanja.

Kada istekne rok trajanja, farmaceutska kompanija ne može garantovati da će lek bez recepta biti potpuno efikasan i bezbedan. Američka agencija za hranu i lekove (FDA) savetuje da se ne koriste lekovi sa isteklim rokom trajanja, ali Health piše da ni ove rokove ne treba shvatati u nisu potpunosti crno-beli.

Sve lekove u tečnom obliku odmah baciti nakon isteka roka

Kertis navodi da se neki lekovi mogu koristiti mesecima nakon isteka roka trajanja, ali je malo verovatno da će biti tako efikasni. Određeni lekovi za prehladu i grip bez recepta zahtevaju rok trajanja prema uputstvima, savetuje Ešli Garling-Nanjez, klinički docent na Univerzitetu Teksas.

- Sve što je u tečnom obliku – kapi za oči, kapi za uši, sprejevi za nos, tečnosti za kašalj i slično – neće biti bezbedni za upotrebu nakon isteka roka trajanja jer imaju tendenciju rasta bakterija - objasnila je ona.

Međutim, ako je leku rok istekao nedavno - u poslednjih nekoliko meseci - postoje dobre šanse da će i dalje delovati, rekao je Curtis.

- Uzimanje ovog leka samo dolazi sa malim rizikom.

Lekovi
foto: Profimedia

Način čivanja lekova utiče na rok trajanja

Ukoliko se lekovi ne čuvaju pravilno takođe mogu postati neefikasni pre isteka roka, kažu stručnjaci.

- Lekove nikada ne treba držati tamo gde ima puno sunčeve svetlosti, niti u rancu ili torbi, kao ni u gepeku jer će toplota mnogo brže razgraditi lek - objasnio je Garling-Nanjez, i preporučuje da uvek bacite lek ako izgleda kao da se raspada, ima čudnu boju

Isto važi i za lekove koji se čuvaju u kupatilu.

- Tuširanje stvara veoma toplo, vlažno okruženje, što može uticati na lekove koji se nalaze u kupatilu - dodala je Kertis.

Pravilno odlažite lekove sa isteklim rokom

Važno pravilno odlagati lekove kojima je istekao rok trajanja. Proces se razlikuje u zavisnosti od države. Mnogi bacaju lekove u kanstu sa ostalim smećem što je veoma pogrešno jer ih mogu pojesti životivnje.

- Obično savetujemo da ako ovako bacate lekove, da ih mešate sa nečim što nije baš ukusno za životinje ali i ljude. Zato ga pomešajte sa talogom od kafe ili nečim drugim pto ne bite želeli da progurate i odbacite ih u redovno smeće, nikako u vodu kako se ne bi zagadila.

(kurir.rs/health.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track