DR SINIŠA BABOVIĆ, OFTALMOLOG: Alarmantno je da nam i mladi sa 20 godina imaju problem SUVIH OČIJU zbog ekrana
Foto: Profimedia

svetski dan vida

DR SINIŠA BABOVIĆ, OFTALMOLOG: Alarmantno je da nam i mladi sa 20 godina imaju problem SUVIH OČIJU zbog ekrana

Zdravlje -

Dr Siniša Babović, oftamolog sa 23 godine iskustva i direktor Klinike za očne bolesti Univerzitetskog Kliničkog centra Vojvodine, povodom obeležavanja Svetkog dana vida pobjasnio je ulogu i značaj mrežnjače oka i istakao važnost preventivnih pregleda kao jedinog puta ka očuvanju zdravlja očiju.

- Kao jedna od vodećih bolesti oka, glaukom je jedna može dovesti do slepila. S obzirom da je bolest tiha, potrebno je da pacijent čim primeti da ne vidi dobro neizostavno obavi pregled i proveri očni pritisak. Takođe, alarmantno je da danas populacija od već 20 godine ima problem suvog oka, zbog svakodnevnog korišćenja uređaja sa ekranima - upozorio je dr Babović. Danas se obeležava Svetski dan vida povodom Svetskog dana vida.

Mrežnaču kad pogledamo vidimo stanje organizma

Oči, kaže, možemo posmatrati kao „lampicu“ koja upozorava šta se dešava u organizmu.

- Mrežnjača je jedino tkivo sa krvnim sudovima koje kada pogledamo možemo da zaključujemo o stanju celog organizma. Preko 60 % našim impresija o okolini dobijamo upravo preko čula vida. Oftamolozi uvek ističu važnost retine tj. mrežnjače oka, jer se u njoj nalazi mreža nervnih vlakana koje stvaraju percepciju svega što vidimo i šalje dalje ka mozgu. Zato je jasno da je njeno zdravlje neophodno da bi vid postojao. Sve ostalo se može na izvestan način lakše rešiti.

Senilna degeneracija makule najviše utiče na gubitak vida

Prema rečima dr Babovića postoje dijagnoze u kojima je terapija dostupna, ali i one u kojima nije.

- Za neke bolesti terapija može biti konačna i sačuvati vid a za neke ta terapija omoguća da na duže vreme pacijetni sačuvaju vid u meri koja će im pomoći da normalno funkcionišu svakodnevno. Bolesti koje najviše utiču na gubitak vida su senilna degeneracija makule koja dolazi s godinama starosti, a druga grupa su oboljenja koja su povezana s dijabetesnim i hipertenzivnim komplikacijama. Ukoliko u porodici imamo prisutna oboljenja očiju, onda se između 40. i 50. godine preporučuju kotrole na dve godine, a nakon 50. na godinu dana.

Danas se obeležava Svetski dan vida, a tim povodom kampanju pod nazivom "Oči su ogledalo duše" organizuju tri udruženja pacijenata: Bono Vido, Gledamo Srcem i Žuta Mrlja. Cilj ove kampanje je da se ukaže da je rano otkrivanje oboljenja vida, mogućnost da se sačuva vid.

Na konferenciji za medije povodom Svetskog dana vida govorili su doktor Jelena Janković, pomoćnik Ministarke zdravlja, doktor Siniša Babović, direktor Klinike za očne bolesti Univerzitetskog Kliničkog centra Vojvodin, Boban Veličković, predstavnik udruženja Gledamo srcem, Aleksandra Hadži Mani, predstavnik udruženja Žuta mrlja i Žana Šibul, predstavnik udružeja Bono Vido.

Cilj je olakšati slepim i slabovidim pacijentima pristupačnost domovima zdravlja i medicinskim ustanovama i sastaviti preporuke za lekare i medicinske sestre koje se tiču privatnosti pacijenta i pristustva ličnog pratioca ili člana porodice na pregledima.

Takođe, neophodna je saradnja Ministarstva i udruženja kako bi lekovi koji koriste za lečenje ovih oboljenja bili dostupniji nama pacijentima, s obzirom da su njihove cene dosta visoke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track