Od vitalnog je značaja za zdravlje pravilno oprati kuhinjske daske nakon što sečete povrće, jer u suprotnom mogu postati leglo bakterija i patogena, upozoravaju stručnjaci. Jedno povrće ipak nosi najveću opasnost.

Iako smo svi svesni opasnosti od sirovog i nedovoljno kuvanog mesa, nekuvano povrće takođe može dovesti do zdravstvenih problema. Istraživanja su pokazala da daske za sečenje sadrže 200 odsto više fekalnih bakterija nego daske za toalet, a da krompir i praziluk mogu izazvati trovanje hranom.

Daske mogu biti leglo ešerihije koli

Studija je takođe otkrila da neočišćene daske za sečenje sadrže štetne bakterije, uključujući ešerihiju koli, navodi The Daily Mail.

- U svim istraživanjima o higijeni koja sam ikada uradila a koja su se fokusirala na dom, daske za sečenje su su se pokazale kao zaista loše, a razlog je što ih ljudi ne čiste kako treba - rekla je dr Lisa Akerli, stručnjak za higijenu hrane i predstavnica Globalnog saveta za higijenu, i dodala:

- Ljudi obraćaju mnogo pažnje na toalet, koriste mnogo dezinfekcionih sredstava i misle da je to najprljavije mesto u kući. Ali, skoro svaka studija u kojoj sam učestvovala kaže da je kuhinja ta u kojoj vrebaju najopasnije bakterije, a sirovo meso i sirovo povrće su krivci.

seckanje-krompira-profimedia0362486882.jpg
Profimedia 

Sirov krompir je najopasniji

Stručnjaci u izjavi za Huffington Post otkrili su da je sirov krompir najopasnijijer sadrži patogene koji dovode do bolesti kao što su gastritis i dijareja. Kada se krompir iščupa iz zemlje i unese u kuhinju, patogeni mikroorganizmi iz đubriva mogu se proširiti na kućne predmete kao što je daska za sečenje.

- Ukoliko seckate krompir koji niste dobro oprali pa potom samo obrišete dasku i nastavite da seckate piletinu, stvarate leglo bakterija i patogena - istakao je Džulijan Bond, profesor Pacifičkog instituta kulinarskih umetnosti.

(kurir.rs/mirror.co.uk)