ŠTA KOSA OTKRIVA O NAŠEM ZDRAVLJU? Crvene fleke, opdanje i svrab ukazuju na bolest
Foto: Profimedia

obratite pažnju

ŠTA KOSA OTKRIVA O NAŠEM ZDRAVLJU? Crvene fleke, opdanje i svrab ukazuju na bolest

Zdravlje -

Mnoge bolesti se manifestuju upravo promenama na kosi ili koži glave, upozoravaju lekari. Kosa i vlasište mogu biti pokazatelji zdravstvenih problema kao što su dijabetes, poremećaj štitne žlezde, seboreični dermatitis ili psorijaza.

U slučaju da se na našem skalpu pojave crvene fleke veličine novčića sa debelim belim ljuspicama, praćene svrabom, to može biti seboreja, ili seboroični dermatitis. Seboreja je hronično zapaljenje kože na seboreičnim delovima našeg tela, odnosno na mestima gde je povećan broj lojnih žlezda.

Ukoliko kosa postane tanka, lomljiva ili naglo opada, lekari objašnjavaju da bi to mogao biti znak da patimo od poremećaja štitne žlezde. Najčešće je to hipertireoza ili hipotireoza.

Kosa
foto: Shutterstock

Isto tako, jedan od najranijih znakova dijabetesa su problemi sa kosom ili vlasištem. Lekari tvrde da oboleli često imaju tanku i lomljivu kosu, kao i gubitak kose. Nedavna studija na ovu temu pokazala je da dijabetes tipa 2 uzrokuje gubitak kose zbog povećanog šećera u krvi.

Svrab vlasišta takođe može biti znak psorijaze, česte i hronične kožne bolesti čiji je tačan uzrok nepoznat. Međutim, stručnjaci smatraju da su simptomi izraženiji kada je osoba pod stresom ili ima oslabljen imunitet.

(kurir.rs/index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track