NUTRICIONISTA OTKRIVA: Zbog čega je važno da uvek JEDETE POLAKO
Foto: Profimedia

važno je znati

NUTRICIONISTA OTKRIVA: Zbog čega je važno da uvek JEDETE POLAKO

Zdravlje -

Zbog užurbanog načina života, dosta obaveza i gotovo celodnevnog odsustva od kuće, često trpi upravo vreme za obrok. Iako se trudimo da se hranimo zdravo, ipak je veoma važno i da li jedemo brzo ili polako jer to dosta utiče na probavu, apetit i čak na konrolu stresa i održavanje telesne težine. Nutricionista Ivana Mišić objašnjava zbog čega je važno da svoje obroke jedete sporo.

Imaćete bolju probavu

Kada jedete polako, dajete svom telu više vremena da se pripremi za proces varenja hrane. Početak procesa varenja započinje u ustima, gde enzimi počinju da razgrađuju hranu. Ako brzo gutate hranu, možete opteretiti želudac i creva, što može dovesti do problema s varenjem kao što su nadutost, gasovi i gorušica.

Lakše ćete kontrolisati apetit

Kada jedete polako omogućavate mozgu da registruje osećaj sitosti i zadovoljstva, što može pomoći u sprečavanju prejedanja. Kada brzo jedete, mozgu treba više vremena da prepozna osećaj sitosti, što može dovesti do prekomernog unosa kalorija i povećanja rizika od gojaznosti.

Povećavate svest o hrani

Kada ne žurite sa jelom možete da se više fokusirate na ukus, miris i teksturu hrane. To vas može podstaći da više uživate u obrocima i bolje razumete svoje ukusne preference. Ovo takođe može pomoći u izbegavanju nezdravih izbora hrane jer ćemo biti svesniji svojih želja i potreba.

rucak u kancelariji
foto: Profimedia

Smanjujete stres

Brzo jedenje može povećati nivo stresa i anksioznosti. Kada žurite da pojedete obrok, aktivirate "borba ili beg" odgovor u telu, što može uticati na emocionalnu dobrobit. Kada jedete polako može stvoriti mirnije i ugodnije okruženje za obrok, što će pomoći u smanjenju stresa.

Bolje ćete iskorišćavati hranljive materije

Kada jedete polako, vaše telo ima bolju sposobnost apsorpcije hranljivih materija iz hrane. To znači da možete bolje iskoristiti vitamine, minerale i druge hranljive sastojke koji su potrebni za očuvanje zdravlja.

Očuvaćete telesnu težinu

Može doprineti održavanju zdrave telesne mase ili mršavljenju. Smanjenje brzine unosa hrane omogućava telu da bolje reguliše unos kalorija, što može pomoći u postizanju i održavanju ciljeva težine.

(Kurir.rs/Instagram: nutricionista_ivanamisic)

Bonus video:

02:24

DANAS JE PREVIŠE NUTRICIONISTA I MNOGO DEBILIH LJUDI! Pedijatar upozorio: Napumpani predlažu deci da kupuju ŠTETNE PREPARATE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track