7 TESTOVA ZDRAVLJA KOJE MOŽETE URADITI SAMI KOD KUĆE: Obratite pažnju na kapke, mladeže, desni...
Foto: Profimedia

prevencija

7 TESTOVA ZDRAVLJA KOJE MOŽETE URADITI SAMI KOD KUĆE: Obratite pažnju na kapke, mladeže, desni...

Zdravlje -

Obraćanje pažnje na simptome, kao i pravovremeni odlazak kod doktora, mogu sprečiti razvoj bolesti ili ih barem usporiti, a neki od znakova koje nam telo šalje uopšte nisu tako komplikovani. Zato vam otkrivamo kako da na osnovu 7 znakova sami proverite svoje zdravstveno stanje.

Pažljivo pogledajte kapke

Žućkaste, ravne grudvice na gornjim ili donjim kapcima mogu da ukažu na povećanan rizik od bolesti srca. Ove žućkaste grudvice sastoje se od holesterola i mogu biti znak da su njegov vrednosti u vašem slučaju povišene, što je faktor rizika za kardiovaskularne bolesti.

- Nasleđeno stanje koje se zove porodična hiperholesterolemija može da izazove visok holesterol i tada se kao znak upozorenja mogu pojaviti ove grudice - objašnjava Julie Vard, kardiološka medicinska sestra u Britanskoj srčanoj fondaciji.

Bez obzira da li ste primetili ove simprome ili ne, najbolji način da saznate da li imate visok holesterol jeste da ga proverite testom iz krvi.

Pregledajte vaše mladeže

Jednom mesećno pregledajte postojeće i nove mladeže. Najbolje je pratiti ABCDE pravilo: promena koja je asimetrična, ima nepravilne, izreckane ivice, dve ili više boja, dijametar veći od šest milimetara, kao i bilo koja promena koja ima brzu evoluciju (promena postojeće ili pojava nove promene) zaslužuje da je pregleda i lekar. Dobro je zapamtiti i pravilo „ružnog pačeta”- mladež koji se razlikuje od ostalih, posebno ako ima i brzu evoluciju, potrebno je da pregleda i lekar, jer se većina melanoma može biti izlečiti ako se otkrije rano.

Podelite obavezno sa lekarom svoja zapažanja o bilo kakvim promenama na maldežima. Ako je vaš lekar zabrinut, uputiće vas stručnjaku za rak kože.

Važno je da pratite boju, veličinu i pojavu novih mladeža
Važno je da pratite boju, veličinu i pojavu novih mladežafoto: Profimedia

Pratite boju urina

Kada idete u toalet proverite boju svoje mokraće pre nego što pustite vodu. Ovo je važno jer je dehidracija najvidljivija upravo u vašoj mokraći.

- Svetla mokraća u boji slame znači da ste dobro hidrirani. Tamna mokraća je znak da treba da pijete više tečnosti - kaže dijetetičar Monika Siemicka iz „British Dietetic Association“.

Ukoliko zaključite da ste dehidrirali, povećajte unos tečnosti. Ključno je da pijete litar i po do dva litra tečnosti dnevno.

Obratite pažnju na držanje tela

Dok sedite za stolom, ispred vašeg računar ili dok telefonirate, proverite tvoj odraz u ogledalu.

- Ako ustanovitre da ste uvek sagnuti ili naslonjeni napred, to bi moglo ukazivati na loše držanje - kaže fizioterapeut Sammi Margo.

Vremenom, ovo može da dovede do savijanja gornjeg dela leđa, što može izazvati ukočenost tela i bol u vratu, ramenima i leđima.

Popravljanje načina na koji sedite je ključno. Zato ispravite vrat, a ramena neka budu paralelna sa bokovima.

- Zamislite da vas neki magnet, pričvršćen na vrh glave, vuče nagore, savetuje Sammi Margo.

Preporučuje se da posetite oftalmologa na svake dve godine
Preporučuje se da posetite oftalmologa na svake dve godinefoto: Profimedia

Proverite vid

U sobi u kojoj boravite nađite nešto s ravnom crtom, poput okvira vrata ili prozora. Pogledajte prvo sa svojim desnim okom (stavite dlan preko levog oka i držite tako oko 30 sekundi), a zatim zamijenite drugim okom

Ako se ravne linije pojavljuju iskrivljeno ili valovito to može biti znak degeneracije makule, koja je uzrok slepila, kaže Stuart Burdett.

Postoje dve vrste makule: mokra i suva. Suvi tip napreduje polako i ne može da se leči, a vlažni tip može da se leči pod uslovom da se otkrije rano.

Svakako, ovaj test nije zamena za redovne preglede oka. Preporučuje se da posetite oftalmologa na svake dve godine ali i češće ako vam to savetuju lekari ili imate genetsku predispoziciju za bolesti oka.

Proverite zdravlje zuba

Kad perete zube proverite ispljuvak u lavabou i obratite pažnju posotji li u njemu ispljuvak krvi. Zdrave desni ne krvare, pa ako vidite bilo kakve tragove krvi kada perete zube, ovo bi moglo da ukaže na bolest desni, kaže poznati londonski stomatolog dr Uchenna Okoye.

Bolest desni je uobičajeno stanje gde desni postaju otečene, upaljene ili inficirane. Ako se ne leči, vremenom može dovesti do gubitka zuba.

Najbolji način lečenja i prevencije bolesti desni je dobra oralna higijena – pranje zuba dva puta, prestanak pušenja i preventivni kontroli pregledi barem jednom godišnje.

Krvarenje iz debelog creva ili krv u wc šolji može biti znak i malignog oboljenja
Krvarenje iz debelog creva ili krv u wc šolji može biti znak i malignog oboljenjafoto: Shutterstock

Pogledajte toalet papir

Nije baš prijatno, ali ne bi bilo loše da ponekad nakon velike nužde bacite pogled na toalet papir.

Svetlo crvena krv može biti uzrokovana hemoroidima. Međutim, krvarenje iz debelog creva ili krv u wc šolji može biti znak i malignog oboljenja.

- Simptomi mogu biti različiti, ali ako imate uporne promene u navikama pražnjenja creva, krv u stolici ili bolove u stomaku, nelagodu ili nadimanje nakon jela, obavezno razgovarajte sa vašim lekarom - kaže dr. Sc Kinesh Patel, gastroenterolog iz bolnice „Royal Brompton“ u Londonu.

S obzirom na to da simptomi mogu ostati neprimećeni tokom rane faze bolesti, klinička praksa preporučuje skrining karcinoma kolona od 50-te godine.

(kurir.rs/zdravaiprava.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track