Prema WebMD-u, so je začin koji može dodati ukus našoj hrani i delovati kao konzervans. Sadrži oko 60 odsto hlorida i 40 odsto natrijuma. Skoro sva neprerađena hrana, uključujući povrće, voće, orašaste plodove, meso, integralne žitarice i mlečne proizvode, sadrži malo natrijuma. So koju jedemo pomaže opuštanju i zatezanju mišića, pomaže nervnim impulsima i balansira minerale i vodu koje unosimo. Međutim, prekomerni unos soli negativno utiče na količinu vode koju apsorbuju naši unutrašnji organi. Ovo će onda pokrenuti telo da povuče vodu iz naših ćelija i kože, što će dovesti do dehidracije, objašnjavaju lekari.
![so](/data/images/2021/04/08/14/2524363_so_ff.jpg?ver=1698063349)
Zato na koži možemo da vidimo da li unosimo previše soli kroz ishranu. Dehidracija kože može dovesti do neočekivanih promena kao što su suva i ljuskava koža, ranije pojavljivanje bora, kao i bled izgled. Isto tako, neki ljudi osećaju svrab zbog suvoće.
Pored pomenutih promena na koži, znaci da jedemo previše soli su i bol u stomaku, nadimanje, visok krvni pritisak, oticanje stopala, pojačana žeđ, problemi sa spavanjem, osećaj slabosti ili nedostatak koncentracije, prenosi index.hr
![](http://www.kurir.rs/resources/images/header/logo.png)