ZA VIKEND NAS ČEKA POMERANJE SATA: Doktorka savetuje kako da ovaj period pregurate što bezbolnije
Foto: Profimedia

zimsko računanje vremena

ZA VIKEND NAS ČEKA POMERANJE SATA: Doktorka savetuje kako da ovaj period pregurate što bezbolnije

Zdravlje -

Od ove nedelje dani su zvanično sve kraći, jer će u noći između subote i nedelje (28. i 29. oktobar) satovi pomeriti za jedan unazad. Na ovaj način i zvačnično ćemo se pozdraviti sa letnjim računanjem vremena jer smo korak bliže hladnijim danima, ledenim uslovima i snegu.

Iako dobijamo dodatnih sat vremena u krevetu mnogi ljudi će se ipak osećati umornije nego inače i tražiće način da se izbore sa tim jer ova promena može narušiti ritam vašeg tela.

- Najbolje je postepeno odlagati vreme za spavanje pre nego što sat vratimo unazad, što će omogućiti telu da ostane dosledno i da zadrži svoj ritam spavanja. Unošenje malih promena tokom perioda od nekoliko dana omogućiće vašem telu da se prirodno prilagodi, umesto da bude šokirano promenom.

Najbolji način da to postignete je da promenite vreme za spavanje za 10-15 minuta svake noći do nedelje. Na ovaj način, vaš telesni sat će već biti sinhronizovan sa novim vremenom kada se to dogodi - kaže Alison Džons, stručnjak za spavanje, a prenosi magazin Mirror.

Ovakve promene vremena stvaraju efekat sličan onom kada putujete kroz više vremenskih zona (džet leg). Pored spavanja, ovo može poremetiti i neke od dnevnih procesa koji se dešavaju u telu kao što je varenje, a može uticati i na osobe koje imaju kardiovaskularne probleme. Podaci iz jedne analize sugerišu da se zdravstveni problemi kao što su srčani udari i nesreće mogu povećati usled promene vremena.

Tokom ovog perioda mnogi doživljavaju manje promene raspoloženja, pad energije, manjak koncentracije
Tokom ovog perioda mnogi doživljavaju manje promene raspoloženja, pad energije, manjak koncentracijefoto: Profimedia

Može doći do sezonske depresije

Metju Morgan, lekar opšte prakse, objašnjava za Everyday Health da nagle promene u snu i izlaganju dnevnom svetlu mogu povećati promene raspoloženja i rizik od sezonskog afektivnog poremećaja. To je oblik depresije koji se često javlja tokom jesenjih i zimskih meseci kada su dani kraći i mnogi doživljavaju manje promene raspoloženja kao što su osećaj tuge, manje energije, problemi sa koncentracijom, povećanje telesne težine i povećana žudnja za ugljenim hidratima. Ovo stanje često se naziva "zimski bluz".

Danski istraživači objavili su podatke koji sugerišu da su se depresivne epizode ​​povećale za čak 11% tokom zime. Uz ove savete pokušajte da što više olakšate sebi ovu promenu vremena.

​Iskoristite prirodnu sunčevu svetlost za bolje raspoloženje

Konkretno, izlaganje sunčevoj svetlosti ujutru daje vašem telu do znanja da je vreme da se probudi, pomažući vam da uskladite cirkadijalni ritam vašeg tela sa novim zimskim vremenom.

Više vremena provedenog na dnevnom svetlu takođe je povezano sa lakšim jutarnjim buđenjem i manje umora tokom dana, a prema jednoj studiji, oni koji su provodili više vremena napolju imali su manje šanse da dožive depresiju, upotrebu antidepresiva i loše raspoloženje.

Vežbanje povećava nivo energije, što vam može pomoći da se bolje nosite sa dodatnim umorom
Vežbanje povećava nivo energije, što vam može pomoći da se bolje nosite sa dodatnim umoromfoto: Profimedia

Vežbajte kako biste podigli energiju

Vežbanje oslobađa prirodne hemikalije za dobar osećaj u vaš mozak poput endorfina koji pozitivno utiču na vaše blagostanje i pomažu vam da odvratite pažnju od negativnih misli koje mogu da vam pokvare raspoloženje. To je takođe razlog zašto vežbanje povećava nivo energije, što vam može pomoći da se bolje nosite sa dodatnim umorom koji osećate. Ali imajte na umu da vežbanje pre spavanja može poremetiti san, pa praktikujte vežbe nekoliko sati pre odlaska u krevet.

(kurir.rs/miss7zdrava.24sata.hr/mirror.co.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track