ZAPUŠEN NOS NIJE UVEK ZNAK PREHLADE: Krivci mogu biti i drugi zdravstveni problemi
Foto: Profimedia

da li ste znali?

ZAPUŠEN NOS NIJE UVEK ZNAK PREHLADE: Krivci mogu biti i drugi zdravstveni problemi

Zdravlje -

Ako se često budite sa zapušenim nosem a nemate problem sa alergijama ili prehladom, možda vas ustvari muči vraćanje želudačne kiseline u jednjak. Pored otežanog disanja, zapušen nos vas lišava kvalitetnog sna i ometa svakodnevne zadatke.

Veliki obrok neposredno pre spavanja, veoma začinjena hrana ili kiselo voće mogu uticati na vaše disanje. Krivac je često stanje gde se želudačna kiselina vraća u jednjak, poznato kao gastroezofagealna refluksna bolest (GERB).

Gorušica je glavni simptom ovog problema. Ona može uzrokovati da sluz iz nosa teče niz grlo. Uz začepljen nos, uzrok je i hroničnog kašlja i osećaja stezanja u gornjim disajnim organima.

Kod česte pojave simptoma neophodno je lečenje

Problemi se javljaju najčešće neposredno nakon obroka, a ako ih primetite i po nekoliko puta nedeljno, radi se o hroničnom problemu koji treba lečiti. Ovo su neki od najčešćih simptoma:

  • teškoće pri gutanju
  • bol u grlu
  • promuklost
  • nekontrolisano podrigivanje i štucanje
  • naslage na zubima
  • knedla u grlu
  • gorušica i peckanje u grlu
  • suvi kašalj
  • nadutost
Smanjen unos masti i kiselina može značajno ublažiti simptome bolesti
Smanjen unos masti i kiselina može značajno ublažiti simptome bolestifoto: Profimedia

Uzimajte lakšu hranu, što više povrća i probiotike

Iako ne postoji univerzalno pravilo jer svima ne smeta ista hrana, nakon dijagnoze refluksne bolesti ishrana treba da bude što lakša i sa što više povrća. Smanjen unos masti i kiselina može značajno ublažiti simptome bolesti.

Unos probiotika će pomoći u ravnoteži crevne mikroflore i poboljšanju varenja.

Đumbir će takođe pomoći jer deluje protivupalno kao prirodni lek za gorušicu i loše varenje. Obavezno uključite u ishranu integralne žitarice jer apsorbuju kiselinu u želucu i tako sprečavaju refluks.

Jaja se ne preporučuju, ali je kritično samo žumance. Bez straha možete konzumirati belance.

Svakako treba izbegavati prženu i masnu hranu, citrusno voće, sirće, paradajz i generalno kiselu i začinjenu hranu.

(kurir.rs/ordinacija.vecernji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track