KO TREBA DA PRIMI HPV VAKCINU I KADA JE ONA NAJDELOTVORNIJA? Prof. dr Aleksandar Stefanović o zaštiti REPRODUKTIVNOG ZDRAVLJA
Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

INTERVJU

KO TREBA DA PRIMI HPV VAKCINU I KADA JE ONA NAJDELOTVORNIJA? Prof. dr Aleksandar Stefanović o zaštiti REPRODUKTIVNOG ZDRAVLJA

Zdravlje -

Udruženje ginekologa i opstetičara Srbije, Crne Gore i Republike Srbije godinama organizuje kongrese i simpozijume koji su već stekli ozbiljnu tradiciju. Međutim, ovogodišnji XVIII Međunarodni kongres UGOSCGRS, koji je održan od 19. do 21. oktobra u Beogradu poseban je jer je posvećen obeležavanju 100 godina od osnivanja Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, koja je danas najstarija ginekološko-akušerska zdravstvena ustanova u regionu. O najvažnijim temama sa ovog skupa razgovarali smo sa prof. dr Aleksandrom Stefanovićem, direktorom Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKCS i predsednikom Udruženja UGOSCGRS.

- Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKCS je osnovana kao deo Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao izraz težnje tadašnjeg društva i države da se osnuje ustanova koja će biti mesto na kome će dolaziti na svet potomstvo, gde će se o trudnicama i porodiljama brinuti na najbolji mogući način, ali i mesto će se školovati i obučavati budući naraštaji lekara i babica želeći da obezbede kvalifikovan kadar za ginekološke i porodičke službe u celoj zemlji. Imajući u vidu razvijenost celokupne zdravstvene službe u tom trenutku, osnivanje ginekološko-akušerske klinike je bio progresivan i vizionarski potez koji osigurava razvoj ginekološko-akušerske profesije za buduća vremena – istakao je prof. dr Stefanović.

Ogroman značaj Nacionalne banke reproduktivnih organa

On je pomenuo i značaj Nacionalne banke reproduktivnih organa koja ima veliku ulogu u očuvanje fertiliteta.

- Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo nalazi se sedište Nacionalne banke reproduktivnih ćelija, tkiva i organa, Nacionalni referentni centar za očuvanje fertiliteta i onkofertilitet, Nacionalni referentni centar za lečenje trofoblastnih bolesti i Nacionalni centar za fetalnu ehokardiografiju.

HPV vakcinu treba primiti pre stupanja u seksualne odnose

Na kongresu je, kaže naš sagovornik, bilo reči i o HPV vakcini, koja je u Srbiji preporučena, ali nije obavezna za decu od devet do 12 godina ili stariju decu koja još uvek nisu stupila u seksualne odnose.

- Vakcina se daje u tri doze i važno je napomenuti da je najdelotvornija pre stupanja u seksualne odnose.

HPV vakcina, HPV
foto: Shutterstock, Ilustracija

Na pitanje kakav je odziv roditelja kada je ova preporuka u pitanju, profesor Stefanović upozorava da broj vakcinisane dece i tinejdžera nije zadovoljavajući, i da to u narednom periodu mora da se promeni.

- Zato ćemo u narednom periodu raditi na poboljšanju odziva i edukaciji u Srbiji. Na sesiji koja je u okviru kongresa posvećena HPV vakcinama došli smo do zaključka da ni u regionu nije bolja situacija.

Zanimalo nas je i kako protiče testiranje na spinalnu mišićnu atrofiju koje je od septembra ove godine obavezno u svim porodilištima u Srbiji.

- Prema mojim njegovim saznanjima sve testirane bebe u GAK Višegradska, negativne su na SMA.

Kongres UGOSCGRS okupio veliki broj stručnjaka

Na ovogodišnjem Međunarodnom kongresu Udruženja ginekologa i opstetričara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske učestvovalo je 79 predavača po pozivu iz Velike Britanije, Rusije, Nemačke, Italije, Francuske, Grčke, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, kao i iz konstitutivnih članica Udruženja - Crne Gore, Republike Srpske i Srbije, a oni su održali predavanja kroz ukupno 22 sesije.

Tamara Nešović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track