DA LI PRAVILNO MERITE PRITISAK? Ovi čudni faktori mogu povećati vrednost očitavanja
Foto: Profimedia

važno je

DA LI PRAVILNO MERITE PRITISAK? Ovi čudni faktori mogu povećati vrednost očitavanja

Zdravlje -

Tačna merenja krvnog pritiska osnova su za postavljanje ispravne dijagnoze i određivanje odgovarajuće terapije. Ove vrednosti su značajna informacija za vašeg lekara o opterećenju vašeg srca i stanju vaših krvnih sudova. Međutim, krvni pritisak nije statičan broj i može oscilirati zbog različitih faktora.

Neki od ovih uzročnika su relativno nepoznati i u nekim slučajevima, prilično čudni. Od prevelike količine kofeina ili svakodnevnog stresa, do lekova koje možda uzimate, kvaliteta vašeg sna i čak položaja u kojem sedite, postoje skriveni elementi koji utiču na vaš krvni pritisak, a da to možda niste svesni, piše healthdigest.com.

Ovo su neke od najčešćih situacija koji utiču na tačnost merenja.

Strah i anksioznost u medicinskim okruženjima

Ovo stanje može izazvati oslobađanje stresnih hormona poput adrenalina, koji privremeno podižu krvni pritisak. Prema Klinici Kleveland, "sindrom belog mantila" tj. strah od lekara, utiče na 15% do 30% ljudi sa hipertenzijom, ali može uticati i na ljude koji nemaju visok krvni pritisak.

Tehnike relaksacije poput dubokog disanja i meditacije mogu vam pomoći da se osećate smirenije i opuštenije tokom pregleda.

Merenje Pritiska
foto: Profimedia

Ne prekrštajte noge kada merite pritisak

Tačna merenja krvnog pritiska takođe zavise i od položaja tela i pravilne upotrebe opreme.

Na primer, istraživanje objavljeno 2007. godine pokazalo je da prekrštanje nogu na nivou kolena rezultira značajnim povećanjem kako sistolnog tako i dijastolnog očitavanja krvnog pritiska.

To se dešava jer može da dođe do blokade protoka krvi i na taj način se povećava pritisak u arterijama nogu, čineći da izgleda kao da je vaš krvni pritisak viši nego što zaista jeste. Da biste osigurali tačna očitavanja, držite noge ravno na podu i oslonite leđa o stolicu, a ruku držite na nivou srca (prema AHA).

Ispraznite bešiku pre provere pritiska

Još jedan neočekivani faktor koji utiče na vaša očitavanja krvnog pritiska je puna mokraćna bešika. Starije istraživanje iz 1989. godine objavljeno u časopisu Circulation pokazalo je da puna mokraćna bešika može stimulisati simpatički nervni sistem, privremeno povećavajući krvni pritisak. Kako biste izbegli ovo, preporučuje se da idete u toalet pre nego što izmerite krvni pritisak, posebno ako ste imali obilan obrok ili konzumirali značajne količine tečnosti.

merenje pritiska
foto: Profimedia

Izbegavajte postavljanje manžeta za merenje preko odeće

Ovo može uzrokovati da očitavanje bude više nego što bi trebalo da bude. Umesto toga, zavrnite rukav i stavite manžetnu direktno na golu ruku.

Temperatura takođe može uticati na krvni pritisak

Tokom toplog vremena, naša tela imaju tendenciraju da oslobađaju višak toplote proširivanjem krvnih sudova, što može uzrokovati privremeni pad krvnog pritiska (prema Britanskoj Fondaciji za Srce).

Povišena telesna temperatura takođe može uticati, kao i dehidratacija izazvana temperaturom ili infekcijom pa može doći do povećanja krvnog pritiska (prema Healthline). Održavanje hidriranosti i hladnoće tokom temperature može vam pomoći da izbegnete negativan uticaj na vaš krvni pritisak.

(kurir.rs/citymagazine.danas.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track