EVO ŠTA BOJA ZUBA GOVORI O VAŠEM ZDRAVLJU: Ako ovo uočite, obavezno se javite stomatologu
Foto: Profimedia

saveti zubara

EVO ŠTA BOJA ZUBA GOVORI O VAŠEM ZDRAVLJU: Ako ovo uočite, obavezno se javite stomatologu

Zdravlje -

Promenjena boja zuba najčešće se viđa kod pušača ali takođe može biti pokazatelj da preskačete neke od koraka u oralnoj nezi ili da je ne sprovodite pravilno, ističe stomatolog Khaled Kasem. Evo na šta još može da ukazuje promena boje na zubima.

- Žućkasti zubi bi mogli da znače da morate dodatno da vodite računa o zubima tako što ćete ih čistiti koncem, četkati i redovno odlaziti kod zubara. Takođe, čaj, kafa i kola mogu da izazovu žute zube - rekao je stomatolog.

Ljubičasta boja ukazuje na unutrašnja krvarenja

Ljubičasti zubi mogu biti posledica pijenja crnog vina ili konzumiranja tamnog voća, ali i traume zuba. Padovi, saobraćajne nesreće ili sportske povrede mogu uzrokovati da zubi izgledaju ljubičasti. U ovom slučaju svakako potražite pomoć stomatologa jer bi ljubičasta boja zuba nakon nezgode mogla biti znak unutrašnjeg krvarenja - upozorio je on.

Kod pojave neuobičajene boje zuba potražite pomoć stomatologa
Kod pojave neuobičajene boje zuba potražite pomoć stomatologafoto: Profimedia

Siv zub znači da je karijes u poodmakloj fazi

Zubi ponekad mogu imati sivkast izgled zbog materijala koji se koristi za popunjavanje karijesa. Međutim, siva boja može ukazivati da je došlo do oštećenja nerva. S druge strane, bilo koji deo zuba koji je postao crn ukazuje na karijes.

- Ova promena boje, nažalost, znači da su vam zubi u poodmakloj fazi karijesa. Ako to zanemarite, moglo bi da dovede do ozbiljnijih stomatoloških problema, što bi na kraju rezultira gubitkom zuba - zaključio je doktor Kasem.

(kurir.rs/index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track