OVO PIĆE JE OBAVEZNO POSLE KAFE: Jedna čaša može da reši mnogo problema
Foto: Profimedia

magični napitak

OVO PIĆE JE OBAVEZNO POSLE KAFE: Jedna čaša može da reši mnogo problema

Zdravlje -

Za većinu nas je nezamislivo da jutro započnemo bez šoljice tople kafe, jer taj prvi gutljaj ovog dragog nam napitka ne samo da nam daje energiju već nam izmami i osmeh na lice i pomogne nam da lakše prebrodimo dan, bez obzira šta nas čeka. Međutim, stručnjaci kažu da je neophodno da tu jutarnju kafu zalijemo čašom vode.

Osim što voda služi kao čistač nepca, pa nam je posle nje ukus kafe lepši, ona ima još jednu, zdraviju, funkciju.

- Kofein je sam po sebi vrsta dijuretika, pa je neophodno da posle šolje kafe, pa i čaja, obavezno popijemo čašu vode kako bismo nadomestili ono što izbacimo – objašnjava dr Filipa Kej, lekar opšte prakse.

Unos dovoljne količine vode je neophodan kako bismo nadomestili tečnost koju gubimo putem znoja, urina i u procesu varenja. Unosom vode, smanjujemo mogućnost dehidracije, koja može da ima uticaj ne samo na fizičko već i mentalno zdravlje čoveka.

čaša, voda, čaša vode, žena, devojka
foto: Shutterstock

- Voda nas čini budnijim, pozitivno utiče na varenje, pomaže u prevenciji konstipacije, i uopšteno pospešuje metabolizam – kaže dr Kej.

Ona objašnjava da ikao bi ujutru čaša vode bila zdravija od šolje kafe, tvrdnja da dan treba da započnete vodom je mit.

- Za neke ljude, koji ne mogu ili ne stižu ujutru da doručkuju, bi bilo bolje da dan započnu sa, na primer, šoljom mleka, zbog proteina i masti koje ono sadrži. Jer voda nije jedina tečnost koja nam je neophodna, ali ni kafein nije baš najgora opcija. Najvažnije je da dan započnete sa unosom tečnosti – ističe dr Kej.

Izvor: New Zealand Herald

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track