7 RAZLOGA ZBOG KOJIH UJUTRU NE MOŽETE DA OTVORITE OČI: Evo kada morate kod lekara
Foto: Shutterstock

važno je znati

7 RAZLOGA ZBOG KOJIH UJUTRU NE MOŽETE DA OTVORITE OČI: Evo kada morate kod lekara

Zdravlje -

Ukoliko se probudite sa jednim zatvorenim okom, prva stvar koju treba da uradite je da stavite toplu oblogu i polako uklonite skramu koja vam zatvara oko, a ne samo da ga na silu otvorite.

Lepljive ili ljuskave oči mogu biti uobičajene za one koji imaju prehladu ili alergije. Oči tada mogu da vas svrbe i peckaju, zbog čega ćete poželeti da ih počešete i trljate što dovedi do toga da vaše oči proizvode više sekreta od prosečnog i mogu da se "zalepe" dok spavate. Takođe, osobe koje nose kontaktna sočiva mogu iskusiti neuobičanejni iscedak iz očiju zbog nepravilnog održavanja sočiva ili ako ih slučajno ne skinu pre spavanja.

Javljaju se i grebanje, iscedak i cvrene, natečene oči

Osećaj zalepljenih očiju može takođe biti posledica medicinskih stanja kao što su čmičak, infekcija suznih kanala, problem sa suvim okom ili upala kapaka.

Osim "zalepljenog" oka ujutru, simptomi uključuju osećaj grebanja, crvene oči, svrab, natečene kapke i iscedak iz oka koji može biti toliko gust da vam se oči i trepavice ostanu slepljene. Pacijenti takođe prijavljuju peckanje, bol i zamagljen vid.

trljanje očiju
foto: Profimedia

Suzdržite se od trljanja oka

Kada se probudite sa zatvorenim okom suzdržite se od trljanja jer to može izazvati crvenilo i konjunktivitis. Ova infekcija dolazi u tri tipa: virusna, bakterijska i alergijska. Virusni i bakterijski konjunktivitis su zarazni, ali alergijski konjunktivitis nije. Dok ne saznate koji oblik konjunktivitisa imate, držite prste dalje od očiju. Prema klinici Mejo, virusni i bakterijski konjunktivitis se obično javljaju zajedno sa prehladom ili infekcijom respiratornog trakta.

Za lečenje bakterijskog konjuktivitisa potrebni antibiotici

Lečenje zavisi od vrste infekcije koju imate. Virusni i alergijski konjunktivitis će se vremenom sami nestati, ali kapi mogu pomoći kod bolova i nadutosti. Bakterijski oblik se obično leči antibioticima. Lekovi bez recepta su korisni za ublažavanje bola kao i topli oblog. Važno je samo da upamtite da koristite čistu krpicu svaki put jer se i virusni i bakterijski konjunktivitis mogu širiti.

(kurir.rs/healthdigest.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track