10 STVARI KOJE NE SMETE DELITI SA DRUGIMA: Na taj način možete preneti bakterije i infekcije
Foto: Profimedia

zaštitite SVOJE zdravlje

10 STVARI KOJE NE SMETE DELITI SA DRUGIMA: Na taj način možete preneti bakterije i infekcije

Zdravlje -

Neke predmete nije pametno deliti sa drugima, čak iako su u pitanju članovi vaše porodice. Kako biste zaštitili svoje zdravlje, ove predmete odvojte isključivo za ličnu upotrebu da ne biste došli u opasnost od širenja bakterija i infekcija.

Makazice za nokte

Obične makaze za nokte mogu postati prenosilac infekcija zbog ogromne količine bakterija, virusa i gljivičnih mikroorganizama na prstima i noktima, nevidljivih ljudskom oku. Dakle, korišćenje tuđih makaza za nokte povećava rizik od gljivičnih infekcija i drugih bolesti, piše magazin Bright Side.

Minđuše

U ušima ima mnogo krvnih sudova. Zato, ako nosite tuđe minđuše, vrlo lako možete da se zarazite krvlju, ali ako ipak želite da pozajmite nečije naušnice, prvo ih obrišite alkoholom.

Slušalice

Korišćenje tuđih slušalica može izazvati rast bakterija u vašim ušima, posebno ako ih koristite tokom vežbanja, jer dodatna toplota i vlaga doprinose njihovom razmnožavanju. Pored toga, bakterije mogu ući u uvo i izazvati infekcije, čireve i gnojne akne, ali ako ipak želite da podelite ili pozajmite slušalice sa nekim, obrišite ih vatom umočenom u alkohol.

Pozajmljivanjem balzama za usne možete preneti virus herpesa, čak i ako nemate vidljive simptome bolesti
Pozajmljivanjem balzama za usne možete preneti virus herpesa, čak i ako nemate vidljive simptome bolestifoto: Shutterstock

Balzam za usne

Ispod površine usana nalaze se i krvni sudovi koji u krvotok mogu da odnesu sve što unesete u usta, čak i mikrobe. Pozajmivši balzam za usne, možete preneti virus herpesa, čak i ako nemate vidljive simptome bolesti.

Pinceta za obrve

Ako tuđom pincetom počupate samo nekoliko suvišnih dlačica, to i nije tako loše, ali ako njome iščupate jako urasle dlačice koje krvare, to može izazvati ozbiljnije komplikacije. Ako nemate drugu opciju osim da delite pincetu, dobro je istrljajte alkoholom.

Dezodorans

Dezodorans može širiti infekcije, posebno ako bakterije uđu u male posekotine nakon brijanja. Mirisni dezodoransi samo maskiraju miris, ali ne sprečavaju razmnožavanje bakterija, pa birajte dezodoranse sa antibakterijskim sastojcima i nemojte ih deliti ni sa kim, čak ni sa svojom porodicom.

Četke za kosu

Nikada ne delite četku za kosu niti koristite tuđu, jer to povećava rizik od infekcije parazitima. Ako delite četku za kosu, odmah je očistite dezinfekcionim sredstvom.

Ako delite četku za kosu, odmah je očistite dezinfekcionim sredstvom
Ako delite četku za kosu, odmah je očistite dezinfekcionim sredstvomfoto: Profimedia

Peškiri

Peškir je leglo bakterija, posebno ako visi u kupatilu sa visokom vlažnošću. Ako osetite miris plesni na peškima, to znači da su se razvile buđi i bakterije koje mogu izazvati osip, akne i konjunktivitis. Da biste sprečili ovu opasnost, operite peškir nakon nekoliko upotreba i uvek ga ostavite da se potpuno osuši.

Sunđeri za kupanje

Pošto sunđer najčešće ne stigne da se potpuno osuši između dve upotrebe, on je odlična fabrika klica za iste bakterije kao u peškirima. Stoga, morate temeljno osušiti sunđer i ne delite ga ni sa kim.

Četkice za šminku

Izbegavajte deljenje proizvoda za šminkanje koji dolaze u kontakt sa telesnim tečnostima, kao što su suze, sluz iz nosa, pljuvačka, krv ili gnoj od akni, što znači da nije dobro deliti olovke za oči, senke, maskaru, korektor, puder, ruž i rumenilo, kao ni četkice za šminkanje. Takođe, nemojte koristiti uzorke iz kozmetičkih prodavnica.

(kurir.rs/net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track