NISTE SIGURNI DA LI STE POPILI LEK? Evo šta da uradite u toj situaciji
Foto: Profimedia

SAVETI

NISTE SIGURNI DA LI STE POPILI LEK? Evo šta da uradite u toj situaciji

Zdravlje -

Verovatno vam se dešavalo da ujutro ili tokom dana pomislite: "Da li sam uzeo lek za pritisak/antibiotik?" U tim situacijama uvek postoji nedoumica da li sačekati naredni termin kada bi trebalo da uzmete novu dozu ili ipak uzeti lek uz opasnost da ste ga već popili?

Podaci pokazuju da više od 80% pacijenata povremeno propusti dozu svog leka, navodi sajt Medsafe. Za većinu pacijenata, povremena propuštena doza će imati mali uticaj na ishod terapije.

  • Ako ste zaboravili da uzmete jednu ili više doza, tj. niste sigurni da li ste je uzeli: uzmite sledeću dozu u normalno vreme i u normalnoj količini. Ne uzimajte više nego što vam je lekar propisao
  • Ako propustite jednu dozu, preskočite je i nastavite sa uobičajenim rasporedom

Za lekove koji se prepisuju za lečenje infekcija ili bolesti, kao što su antibiotici, poštovanje uputstava o uzimanju je ključno. Nedosledno pridržavanje može doprineti razvoju rezistencije na lekove, čineći lek manje efikasnim u budućnosti. Lekovi su dizajnirani da deluju sistematski i dosledno, a uzimanje leka prema uputstvima je najbolji način da osigurate da ispravno rade svoj posao. Dosledno pridržavanje režima uzimanja lekova i otvorena komunikacija sa svojim lekarom omogućavaju vam da kontrolišete svoje zdravlje i dobrobit.

Organizatori za pilule su zgodni alati koji vam olakšavaju da pratite da li ste uzeli lekove tokom dana
Organizatori za pilule su zgodni alati koji vam olakšavaju da pratite da li ste uzeli lekove tokom danafoto: Shutterstock

Kako da izbegnete preskakanje u uzimanju terapije?

Organizatori za pilule tj. kutijice za tablete su zgodni alati koji vam olakšavaju da pratite da li ste uzeli lekove tokom dana.

Takođe, možete da zakažete alarme na svom telefonu koji će vas podsetiti da lekove uzmete na vreme, bez preskakanja.

Povezivanje lekova sa svakodnevnom rutinom, kao što je pranje zuba ujutru ili spremanje za spavanje, takođe vam pomaže da smanjite verovatnoću da ćete zaboraviti da uzmete propisanu dozu.

Pridržavanje propisanog režima je ključno, bilo da se radi o antibioticima za infekciju ili lekovima za hroničnu bolest.

Dosledno pridržavanje režima uzimanja lekova povećava vaše šanse da ćete imati koristi od terapeutskog efekta leka. Ovo može dovesti do brzog oporavka od bolesti, boljeg upravljanja hroničnim stanjima i poboljšane ukupne efikasnosti lečenja. Takođe, ovo vam pomaže da izbegnete česte posete lekaru, posete hitnoj pomoći i hospitalizacije.

(kurir.rs/healthdigest.com/medsafe.govt.nz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track