OVAJ SIMPTOM NEDOSTATKA PROTEINA JAVLJA SE NA GLAVI: Ako ga primetite odmah korigujte ishranu
Foto: Profimedia

OPREZ

OVAJ SIMPTOM NEDOSTATKA PROTEINA JAVLJA SE NA GLAVI: Ako ga primetite odmah korigujte ishranu

Zdravlje -

Dijetatičari objašnjavaju kako je dovoljan unos proteina od izuzetne važnosti za celokupno zdravlje našeg organizma. Isto tako, ako ga nemamo dovoljno, to bi moglo dovesti do određenih zdravstvenih problema, od kojih mnogi nisu nimalo bezazleni već mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Upravo je zbog toga važno na vreme prepoznati da u našem telu postoji manjak proteina kako bismo sprečili neželjene posledice, prenosi Index.

Kako prepoznati da ne unosimo dovoljno proteina?

Jedan od simptoma koji među prvima na to ukazuju vidljiv je na koži glave, a radi se o naglom ili pojačanom opadanju kose. Kako objašnjavaju stručnjaci, upravo je neobjašljivo opadanje kose jedan od najčešćih znakova upozorenja.

U slučaju da osoba primećuje da joj se kosa proređuje, moguće je da na taj način telo poručuje da mu nedostaje proteina. Kolagen je najzastupljeniji protein u telu potreban našoj kosi, koži, noktima, zglobovima i kostima. Kako starimo, polako ga gubimo, što je normalno. No, ako primetite drastično opadanje kose, razlog za to najčešće nije starenje već manjak proteina u ishranu.

Hangar, kosa, gubim kosu, opadanje kose
foto: Profimedia

Šta su proteini

Proteini su esecijalni elementi koji kao i voda predstavljaju osnovne gradivne materije odgovorne za razvoj i rast mišića, kostiju, ligamenata i tkiva. Pored toga, pravilno varenje i očuvanje imunološkog sistema su takođe u funkciji proteina. Stoga ih je izuzetno bitno unositi u pravilnim količinama u organizam i na napravilan način.

Koliko je proteina dnevno dovoljno

Na osnovu telesne težine odrasle osobe je moguće odrediti kolike su dnevne potrebe za unosom proteina i kalorija neophodne za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma. 0.9 grama proteina po kilogramu telesne mase je najlakša računica pomoću koje računate dnevnu potrebu za proteinima. Tako će čoveku od 70 kg bili potrebna količina od 63 grama proteina dnevno. Potrebno je da 10 - 20 % dnevno unetih kalorija potiču od proteina.

(Izvor: Index.hr/ Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track