POZNATI KOMIČAR SE OTROVAO ARSENOM: Analize krvi potvrdile da je preterao s namirnicom koju svi jedemo, pogotovo u vreme posta
Foto: Profimedia

oprez

POZNATI KOMIČAR SE OTROVAO ARSENOM: Analize krvi potvrdile da je preterao s namirnicom koju svi jedemo, pogotovo u vreme posta

Zdravlje -

Poznati američki komentator, komičar i glumac Džo Rogan nedavno je otkrio da se plaši da neko pokušava da ga otruje nakon što su analize krvi otkrile nizak nivo arsena, piše Men's Health.

On je tokom nedavne epizode ​​svog podkasta, „Iskustvo Džoa Rogana“, rekao da je u jednom trenutku sumnjao da je otrovan nakon što su njegovi lekari pronašli tragove arsena u njegovoj krvi.

- Arsen možete dobiti iz sardina. To sam otkrio na teži način - rekao je Rogan.

Arsen se prirodno nalazi u sardinama i pečurkama

Iako se nešto sumnjivo dešavalo, razlog nije trovanje. Rogan je rekao da je njegov doktor identifikovao nizak nivo arsena u njegovoj krvi i na kraju utvrdio da je to uzrokovano konzumiranjem sardina.

Rogan je objasnio da je misterija brzo rešena nakon što je lekarima ispričao svoju naviku da svako veče jede tri konzerve sardina: to je bio prirodni arsen koji se nalazi u sardinama i drugoj hrani, uključujući i pečurke. Nakon što je izbacio ribu iz svoje ishrane, vratio se na analizu krvi tri meseca kasnije i arsen je nestao iz njegovog sistema.

Sardine ne treba ih jesti više od tri do četiri puta nedeljno, jednu po jednu konzervu
Sardine ne treba ih jesti više od tri do četiri puta nedeljno, jednu po jednu konzervufoto: Shutterstock

Mogu li vas sardine zaista otrovati arsenom?

- Poznato je da sardine sadrže arsen. Zbog toga, kao i činjenice da sardine mogu biti kontaminirane živom, ne treba ih jesti više od tri do četiri puta nedeljno, jednu po jednu konzervu - objasnila je nutricionistkinja Ebi Langer i dodala:

- Iako ne bih preporučila da jedete sardine svaki dan, po tri konzerve, ipak preporučujem da ih jedete jer su zdrave.

Prisustvo arsena u tragovima u krvi ne znači nužno trovanje arsenom. Prema Agenciji za toksične supstance i registar bolesti, procenjeni prosečan unos arsena hranom za odrasle u Sjedinjenim Državama je 40 mikrograma dnevno, pri čemu meso, riba i živina čine 80 odsto tog unosa. Drugim rečima, konzerva sardina neće dovesti do akutnog trovanja.

(kurir.rs/menshealth.com/net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track