Većina nas raduje se vikendu kako bismo malo odmorili i nadoknadili izgubljeni san. Međutim, novo istraživanje objavljeno u „The European Journal of Nutrition” ukazuje na zanimljive veze između obrazaca spavanja, mikrobioma creva i opšteg zdravlja.

Ranije je bilo poznato da loša ishrana i smenski rad mogu imati negativan uticaj na zdravlje, ali sada nova saznanja pokazuju da čak i male promene u obrascima spavanja mogu imati dubok uticaj na naše telo, piše The Sun.

Istraživanje je obuhvatilo 934 učesnika i otkrilo je intrigantne veze između obrazaca spavanja i njihovog zdravstvenog stanja. Ljudi koji su imali nepravilne obrasce spavanja, čak i ako je razlika u trajanju sna između radnih dana i vikenda bila samo 90 minuta, pokazali su znatno veće prisustvo markera upale, što može ukazivati na lošije zdravlje, prenosi The Sun.

Negativan uticaj "društvenog džet lega" na zdravlje

Sve veći broj dokaza sugeriše da mikrobni sastav creva igra ključnu ulogu u održavanju našeg zdravlja, utiče na varenje i rizik od raznih bolesti. U ovoj studiji identifikovano je čak 17 vrsta bakterija u crevima, čiji se nivoi razlikuju u zavisnosti od konzistentnosti obrasca spavanja. Posebno zabrinjavaju rezultati povezani sa „društvenim džet legom“, kada učesnici spavaju kasnije tokom vikenda.

Verovatnije je da će devet od ovih bakterija biti prisutno kod ljudi koji su imali tako nepravilne obrasce spavanja, a tri od njih su bile povezane sa gojaznošću, lošim kardiometaboličkim zdravljem i povećanim nivoima upale i rizikom od raznih bolesti.

kako-sami-sebi-mozete-da-pomognete-mala.jpg
Shutterstock 

Nepravilni obrasci spavanja utiču na bakterije u crevima

Vendi Hol sa Kraljevskog koledža u Londonu istakla je važnost ovog istraživanja rekavši:

- Znamo da veliki poremećaji spavanja, kao što je rad u smenama, mogu imati značajan uticaj na naše zdravlje. Ali ovo istraživanje po prvi put pokazuje da čak i male razlike u snu obrasci tokom nedelja mogu biti povezani sa različitim tipovima crevnih bakterija. Iako su neke od ovih veza povezane sa navikama u ishrani, naši podaci ukazuju na mogućnost da su uključeni i drugi, trenutno nepoznati faktori.

(kurir.rs/klik.hr)