Najnovije vesti

REŠITE SE ZAČEPLJENOG NOSA ZA SAMO 15 SEKUNDI! Fizioterapeut otkriva TRIK koji pamaže da ponovo dišete slobodno
Foto: Shutterstock

trenutno olakšanje

REŠITE SE ZAČEPLJENOG NOSA ZA SAMO 15 SEKUNDI! Fizioterapeut otkriva TRIK koji pamaže da ponovo dišete slobodno

Zdravlje
09:17h

Pred nama je sezona prehlada, virusa i respiratornih infekcija a to znači samo jedno - mnogi ljudi imaće problem sa začepljenim nosem što je nesumnjivo frustrirajući i neprijatan simptom respiratornih problema. Fizioterapeut je u popularnom videu podelio uputstva kako da se jednostavno rešite začepljenog nosa.

Začepljen nos ili nazalna kongestija je stanje zadebljane nazalne sluzokože koje dovodi do otežanog protoka vazduha.

Deblokada nazalnih puteva akupresurom

Fizioterapeut Džejms Mur objavio je na svom TikTok nalogu video u kom objašnjava kako jednostavno otpušiti nos. Ovaj video postao je veoma popularan među brojnim korisnicima, prenosi magazin Shape.

Na snimku Mur vrši pritisak na određene tačke na licu i tako deblokira nazalne disajne puteve za nekoliko sekundi.

Stavite dva prsta desne ruke na levu stranu nosa i pritisnite je udesno. Palcem leve ruke pritisnite područje obraza levo od nosa prema unutra i prema gore. Držite ruke u ovom položaju 15 sekundi i duboko udahnite da biste odčepili začepljeni nos, pa ponovite na drugoj strani ako je potrebno.

Iako ovaj trik zvuči veoma jednostavno, da li ovo zaista funkcioniše?

Brojni korisnici su u komentarima ispod Murovog videa napisali da su isprobali trik i da pomaže.

- Ova tehnika koristi samomasažu za ublažavanje pritiska na sinuse. Kada imate pritisak i bolove u sinusima, sinusi i mišići u blizini nosa mogu biti osetljivi i zategnuti. Pomeranjem nosa i zatim masiranjem tih mesta dolazi do boljeg protoka krvi i cirkulacije u licu. Ovo omogućava mišićima/sinusima da oslobode pritisak, što podstiče sinuse da izbace sluz, objasnio je Mur.

Neophodno je razumeti šta uzrokuje zagušenje kako bi se pronašao najbolji tretman
Neophodno je razumeti šta uzrokuje zagušenje kako bi se pronašao najbolji tretmanfoto: Shutterstock

Koliko je ovaj trik siguran?

Ovaj postupak je siguran sve dok ne vršite preveliki pritisak dok ga radite, kaže dr Aronson. Međutim, potrebno je da se pozabavite uzrokom začepljenog nosa umesto da samo privremeno ublažite simptome.

- Korisno je razumeti šta uzrokuje zagušenje kako bi se pronašao najbolji tretman - kaže dr. med. Nicole Aaronson, otorinolaringolog.

Na primer, ako su uzrok sezonske alergije, oralni lekovi bi mogli biti dobra opcija lečenja, predlaže ona. Međutim, ako imate nealergijski rinitis, što znači da imate zapušen nos sa kijanjem i curenje iz nosa bez alergija, sprej za nos može biti bolja opcija, dodaje dr Aronson.

- Još jedna stvar koja je veoma korisna kada se stvara mnogo sluzi (za vreme prehlade ili kada se ne mogu izbeći unutrašnji alergeni) je ispiranje nosa fiziološkim rastvorom. Bez obzira na uzrok, hidratacija je neophodna da bi se sluz održala na što nižem nivou – zaključila je dr Aronson.

(Kurir.rs/zivim.gloria.hr/shape.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track