OBRVE SU OGLEDALO ZDRAVLJA: Šta ako su istanjene, štrče ili su proređene?
Foto: Shutterstock

KADA TELO GOVORI

OBRVE SU OGLEDALO ZDRAVLJA: Šta ako su istanjene, štrče ili su proređene?

Zdravlje -

Pogled u ogledalo može mnogo reći o našem zdravlju ukoliko razumemo šta nam telo poručuje. U emisiji ITV Lorraine, dr Amir Khan je otkrio da upravo obrve mogu otkriti mnogo o našem zdravlju. Ovo su samo neki od znakova koji ukazuju na psorijazu, alopeciju i nedostatak gvožđa.

- Ako pogledate svoje obrve, pod uslovom da ih niste čupali ili ofarbali, naći ćete neke znakove - rekao je dr Khan, a prenosi Index HR. Ovo su neki od uporozvajući znakova, prenosi britanski Express.

Proređene obrve kao znak nedostatka gvožđa

- Ako su vam obrve tanke, posebno na spoljašnjem delu, to bi mogao biti znak neaktivnosti štitne žlezde - upozorio je dr Kan.

Kada štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona, može doći do umora, povećanja telesne težine, osećaja beznađa i depresije.

Ali stanjivanje obrva takođe može biti znak nedostatka hranljivih materija, posebno gvožđa. Drugi simptomi nedostatka gvožđa mogu uključivati kratak dah, palpitacije tj. ubrzao lupanje srca kao i bledu kožu.

Ako su vam obrve tanke, posebno na spoljašnjem delu, to bi mogao biti znak neaktivnosti štitne žlezde
Ako su vam obrve tanke, posebno na spoljašnjem delu, to bi mogao biti znak neaktivnosti štitne žlezdefoto: Shutterstock

Obrve koje strče ukazuju na psorijazu

Ovaj znak, u kombinaciji sa ljuskavom kožom, može ukazivati na psorijazu. Reč je o autoimunom stanju koje izaziva fleke na koži, koje formiraju srebrno-bele ili sive ljuspice.

Neusklađene obrve upozoravaju na alopeciju

- Obrve koje su neusklađene mogu biti znak upozorenja da imate alopeciju - rekao je lekar. Alopecija je medicinski izraz za gubitak kose, koji može imati mnogo uzroka.

Doktor Khan je pozvao da ukoliko ih primetite, ne ignorišete nijedan od ovih simptoma i da se konsultujete sa svojim lekarom.

(kurir.rs/express.co.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track