Najnovije vesti

7 ZDRAVSTVENIH PROBLEMA KOJI IZAZIVAJU GUBITAK ČULA UKUSA: Među njima se kriju i opasna oboljenja
Foto: Shutterstock

nije uvek korona UZROK

7 ZDRAVSTVENIH PROBLEMA KOJI IZAZIVAJU GUBITAK ČULA UKUSA: Među njima se kriju i opasna oboljenja

Zdravlje

Gubitak ukusa se u medicinskim terminima naziva ageuzija. Ovo stanje onemogućava ili otežava prepoznavanje slatkog, gorkog, slanog i kiselog. Gubitak čula ukusa može pogoditi ljude u bilo kom životmon dobu, i javlja se zbog različitih stanja kao što su bakterijske i virusne infekcije, bolesti desni, dijabetes, suva usta i slično.

Evo kako ova medicinska stanja mogu dovesti do gubitka ukusa, i koje su mogućnosti lečenja koje vam mogu pomoći da se vratite uživanju u ukusima omiljene hrane.

Infekcije sinusa utiču na vaše "pupoljke ukusa"

Primetili ste da već nekoliko dana nemate čulo ukusa, a osećate pritisak ispod očiju. Ukoliko imate i curenje iz nosa ili možda i zapušen nos, najverovatnije se radi o infekciji sinusa, piše magazin Health Digest.

Sinusitis je obično uzrokovan bakterijskom infekcijom. Upala iritira nosnu šupljinu, ispunjavajući sinuse tečnošću. Pored intenzivnog pritiska koji osećate na lice, možete se javiti i temperatura. Pored bakterija, sinusitis mogu da izazovu i gljivične infekcije, virusi i alergije, navodi Klivlendska klinika.

Naravno, sinusitis ne uzrokuje uvek gubljenje čula mirisa i ukusa. Ipak, to može da se desi jer infekcija iritira sluznicu nerava i grla. Takođe je češće da ljudi sa virusnom infekcijom sinusa izgube osećaj ukusa.

Grip kvari vaše čulo ukusa

Infekcija virusom gripa obično izaziva groznicu, bol i iscrpljenost. Takođe možete osećati grebanje u grlu, kašalj i curenje iz nosa.

Pošto ovaj virus utiče na sluznicu nosa i grla, potencijalno može uticati na čulo mirisa i ukusa. Može se desiti da potpuno izgubite čulo ukusa, ali je veroavtnije da ćete imati smanjen osećaj ukusa ili se može desiti da hrana ima čudan ukus.

gubitak čula ukusa
foto: Shutterstock

Zapaljenske bolesti desni ograničavaju ukus

Kako bolest desni počne da uzima maha, pacijenti mogu primetiti gorak ili kiselkast ukus u ustima koji nema nikakve veze sa hranom koju jedu, navodi Modern Dentistry of Shrewsbury. Pranje zuba ili žvakaće gume mogu pomoći, ali ovaj neuobičajen ukus se može vratiti u roku od nekoliko sati. Pojačana upala može dovesti do smanjenja vaše sposobnosti da osećate ukuse, navodi Reflections Dental. Lečenje ovog stanja zavisi od težine bolesti i infekcije. Pranje zuba, redovno čišćenje koncem i preventivne stomatološke kontrole mogu pomoći u sprečavanju parodontopatije.

Dijabetes postepeno utiče na čulo ukusa

Pacijenti sa dijabetesom mogu doživeti promenu ili potpuni gubitak osećaja ukusa, poznat kao dijabetički jezik. Osobe koji imaju loše kontrolisan dijabetes mogu biti izloženi većem riziku od bolesti desni. Takođe mogu dobiti senzornu neuropatiju koja može da promeni njihovu percepciju ukusa. Međutim, pacijenti sa kontrolisanim dijabetesom takođe mogu podleći gubitku ukusa zbog uticaja koji dijabetes ima na telo. Ovo se naročito odnosi na slatku hranu.

suva usta, Dehidratacija
foto: Shutterstock

Suva usta mogu smanjiti ukus

Suva usta mogu dovesti do izmenjenog osećaja ukusa ili potpunog gubitka ukusa. Kada je uzrokovano dehidracijom, unos tečnosti rešiće problem. Drugi uzroci suvih usta mogu zahtevati invazivnije tretmane. Klinika Mejo napominje da ćete možda morati da promenite lekove. U nekim slučajevima lekar vam može propisati lekove koji pomažu proizvodnje pljuvačke. Suva usta takođe mogu dovesti do problema sa desnima i zubima, pa je neophodno ovo stanje shvatiti ozbiljno i lečiti ga.

Gubitak ukusa može biti simptom multiple skleroze

Studija koju je sprovedena od strane Multiple Sclerosis Trust ispitala je osećaj ukusa pacijenata sa MS. Rezultati su pokazali da su pacijenti sa više lezija na skeniranju mozga imali značajniji gubitak ukusa i izobličenja ukusa. Studija je takođe otkrila da su slani ukusi bili oni koje je bilo najteže utvrditi (32% učesnika). Sa druge strane, pacijenti sa dijagnozom multipla skleroze su najlakše osećali gorke ukuse. Takođe, činilo se da muškarci imaju više poteškoća u identifikaciji ukusa od žena, jer ovi drugi imaju više ukusa.

Povrede glave mogu izazvati poremećaj ukusa

Istraživanje u časopisu Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry pokazalo je da pacijenti mogu imati problema sa percepcijom ukusa čak i nakon naizgled minimalne traume glave. Gubitak ukusa se možda neće dogoditi odmah nakon povrede, što otežava utvrđivanje uzroka. Neki pojedinci mogu iskusiti iznenadni gubitak čula ukusa mesecima nakon povrede.

(kurir.rs/healthdigest.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track