Najnovije vesti

TIGANJI KAO PRETNJA ZDRAVLJU: Izloženost olovu veći UZROK SRČANIH BOLESTI od pušenja, holesterola i zagađenog vazduha
Foto: Shutterstock

alarmantno

TIGANJI KAO PRETNJA ZDRAVLJU: Izloženost olovu veći UZROK SRČANIH BOLESTI od pušenja, holesterola i zagađenog vazduha

Zdravlje

Trovanje olovom ima daleko veći uticaj na globalno zdravlje nego što se ranije mislilo, potencijalno doprinoseći statistici od preko pet miliona smrtnih slučajeva godišnje. Iz tog razloga predstavlja sličnu pretnju poput zagađenog vazduha, pokazalo je novo istraživanje.

Pokazalo se da trovanje olovom izaziva niz ozbiljnih zdravstvenih problema, posebno u vezi sa srčanim oboljenjima i razvojem mozga kod male dece, što je dovelo do toga da je olovni benzin zabranjen širom sveta, prenosi portal Science Alert.

Mđeutim, ljudi mu i dalje mogu biti izloženi preko hrane, zemljišta, posuđa, đubriva, kozmetike, olovnih akumulatora i drugih izvora.

Dvojica ekonomista Svetske banke koji su autori studije, objavljene u časopisu Lancet Planetary Health rekli su da su to prve, početne procene o uticaju izloženosti olovu na smrtnost usled srčanih bolesti, ali i na smanjeni koeficijent inteligencije kod neke dece.

Pokazalo se da trovanje olovom izaziva niz ozbiljnih zdravstvenih problema, posebno u vezi sa srčanim oboljenjima
Pokazalo se da trovanje olovom izaziva niz ozbiljnih zdravstvenih problema, posebno u vezi sa srčanim oboljenjimafoto: Shutterstock

Nalazi studije iznenadili autore

Model studije procenjuje da je 5,5 miliona odraslih umrlo od srčanih bolesti 2019. godine zbog izloženosti olovu, od kojih 90 odsto u zemljama u kojima stanovništvo ima niske i srednje prihode.

To je šest puta više od prethodne procene i predstavlja oko 30 odsto svih smrtnih slučajeva od kardiovaskularnih bolesti – vodećeg uzroka smrti širom sveta.

Ovo bi značilo da je izloženost olovu veći uzrok srčanih bolesti od pušenja ili holesterola, rekao je Larsen.

Istraživanje je takođe procenilo da su deca mlađa od pet godina izgubila (kumulativno) 765 miliona IQ poena zbog trovanja olovom na globalnom nivou u 2019. godini, a 95 odsto tih gubitaka dolazi u zemljama u razvoju.

Taj broj je skoro 80 odsto veći nego što se ranije procenjivalo.

Za analizu, istraživači su koristili procene nivoa olova u krvi kod osoba iz 183 zemlje preuzete iz potvrđene Studije o globalnom teretu bolesti iz 2019.

- Prethodno istraživanje je merilo samo efekat olova na bolesti srca kada je u pitanju podizanje krvnog pritiska. Ali nova studija je razmatrala brojne druge načine na koje olovo utiče na rad srca, kao što je otvrdnjavanje arterija koje može dovesti do moždanog udara - rekao je Larsen.

Izveštaj navodi da je otkriven visok stepen kontaminacije olovom u metalnim loncima i tiganjima, keramičkom posuđu, bojama, kozmetici i igračkama“
Izveštaj navodi da je otkriven visok stepen kontaminacije olovom u metalnim loncima i tiganjima, keramičkom posuđu, bojama, kozmetici i igračkama“foto: Shutterstock

Olovom u metalnom i keramičkom posuđu, kozmetici, igračkama

Ričard Fuler, predsednik nevladine organizacije Pure Earth rekao je da, kada su istraživanja u zemljama u razvoju testirala olovo u krvi, uglavnom su otkrili više nivoe nego što je procenjeno u novoj studiji.

To znači da bi „uticaj olova mogao biti gori nego što izveštaj opisuje“, rekao je, nazvavši to „pozivom za buđenje“.

Fuler je dodao da je deo ove „slagalice" otkriven u nedavno objavljenom izveštaju Pure Earth, u kojem je analizirano 5.000 uzoraka robe široke potrošnje i hrane u 25 zemalja u razvoju.

U izveštaju se navodi da je „otkriven visok stepen kontaminacije olovom u metalnim loncima i tiganjima, keramičkom posuđu, bojama, kozmetici i igračkama“.

(rts.rs/sciencealert.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track