5 RAZLOGA ZBOG KOJIH NE TREBA SPAVATI SA UKLJUČENIM GREJANJEM: Šteti koži, otežava disanje i dovodi do pojave buđi
Foto: Shutterstock

za mirnu noć

5 RAZLOGA ZBOG KOJIH NE TREBA SPAVATI SA UKLJUČENIM GREJANJEM: Šteti koži, otežava disanje i dovodi do pojave buđi

Zdravlje -

Sa padom temperature često dolazimo u iskušenje da ostavimo radijatore uključene tokom noći bez obriza na dodatne troškove, međutim, ukoliko ostavimo račune sa strane, ovo nije dobro za naše zdravlje iz više razloga.

Stručnjaci smatraju da grejanje u spavaćoj sobi treba isključiti noću i u prilog tome navode ovih pet razloga.

Suva koža i oči

Vrući vazduh može ukloniti prirodna ulja s kože, zbog čega možete osećati da je koža izraženo suva i da svrbi. Osim toga, ovo može biti i problem za oči koje postaju crvene, suve i mogu peckati.

- Ako ste u zatvorenom prostoru, centralno grejanje može da učini da vaše oči budu izuzetno suve jer zagrevanje u vazduhu isparava vlagu u njima, stvarajući suvu atmosferu - naglasio je dr. Elizabet Hoks, piše The Daily Star.

Otežano disanje

Centralno grejanje može čak i da isuši vazduh u vašoj spavaćoj sobi, što utiče na disanje i može izazvati suvo grlo i veoma neprijatan kašalj. Ovo ne samo da nas budi, već i otežava povratak na spavanje.

znojenje
foto: Profimedia

Pojačano znojenje

Kada je temperatura previsoka, možete se znojiti, što može biti posebno neprijatno dok spavate.

Otečene noge

Stopala imaju tendenciju da nateknu kada vaše telo pokušava da se ohladiti. Ukoliko imate otečene noge ujutru, to može značiti da je potrebno da smanjute grejanje tokom noći.

Mogućnost pojave buđi na zidovima

Ako ostavljete grejanje uključeno predugo, topliji vazduh ostaje zarobljeni i stvara dodatnu vlagu, što dovodi do kondenzacije i buđi.

(kurir.rs/dailystar.co.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track