7 RAZLOGA ZBOG KOJIH ČESTO PODRIGUJETE: Odmah proverite imate li ČIR NA ŽELUCU ili je ipak u pitanju hrana
Foto: Shutterstock

slušajte svoje telo

7 RAZLOGA ZBOG KOJIH ČESTO PODRIGUJETE: Odmah proverite imate li ČIR NA ŽELUCU ili je ipak u pitanju hrana

Zdravlje -

Povremeno podrigivanje je sasvim normalno, ali šta ako se dešava prečesto? Stručnjaci otkrivaju nekoliko najčešćih razloga zbog kojih možete podrigivati više nego obično.

Glavna funkcija podrigivanja je izbacivanje vazduha iz stomaka. Svaki put kada jedete progutate i malo vazduha, pa je uobičajeno da podrignete nakon jela, jer podrigivanje pomaže u smanjenju pritiska u gastrointestinalnom traktu. - kaže za Vomen's Health Lindzi Saut Robison, gastroenterolog.

Šta je normalno kada je u pitanju podrigivanje?

Uobičajeno je da podrignete 25 do 30 puta dnevno, ističe dr Robinson.

Ali ako podrigivanje postane preterano i počne da utiče na kvalitet vašeg života, to može biti znak da je vreme da zakažete pregled kod svog lekara.

Međutim, često podrigivanje nekada može biti i rezultat određene životne navike ili nečega u vašoj trenutnoj ishrani kao što je često korišćenje žvakaće gume ili kisele vode. Često podrigivanje može da uzrokuje neka od ovih situacija.

Pojeli ste težak obrok

Sfinkter (prstenasti mišić) na dnu jednjaka deluje kao ventil između vašeg jednjaka i želuca i zadržava hranu i probavne sokove. Faktori koji doprinose opuštanju ovog mišića uključuju masnu hranu, pepermint, čokoladu, kafu i alkohol. Takođe, možete doživeti refluks kiseline ili žgaravicu jer sadržaj vašeg želuca može da se vrati u jednjak kada se ovaj mišić opusti.

Intolerancija na hranu može dovesti do bola u stomaku, dijareje ili crevnih gasovi
Intolerancija na hranu može dovesti do bola u stomaku, dijareje ili crevnih gasovifoto: Shutterstock

Imate netoleranciju na hranu

Ako imate problema sa varenjem određene hrane, možda imate netoleranciju ili preosetljivost na te namirnice. Ovo može dovesti do simptoma kao što su bol u stomaku, dijareja ili crevni gasovi, a gastroenterolog Brajan Kertin veruje da to može biti i uzrok prekomernog podrigivanja. Ako sumnjate na intoleranciju na hranu, najbolje je potražiti pomoć nutricioniste ili lekara da utvrdi koje namirnice vaš sistem ne podnosi dobro kako biste ih mogli potpuno izbeći ili jesti umereno.

Muči vas zatvor

Doktor kertin kaže da bi konstipacija mogla izazvati prekomerno podrigivanje. Prema Klivlendskoj klinici, neki uzroci zatvora uključuju promene u ishrani ili rutini, dehidraciju, neadekvatan unos vlakana, nedostatak sna, lekove, sedentarni način života ili putovanja. Ako mislite da imate zatvor, jedite više vlakana ili se bavite nekom fizičkom aktivnošću.

Trudni ste

Prekomerno podrigivanje je vrlo često kod trudnica.

- Progesteron može da opusti sfinkter (prstenasti mišić na dnu jednjaka) pa čak i u ranoj trudnoćidešava se da žene češće podriguju - objašnjava dr Robison.

Kako beba raste, povećava se pritisak u stomaku, koji može izazvati podrigivanje više nego što je uobičajeno.

Čir na želucu može proizvesti višak želudačne kiseline i izazvati podrigivanje
Čir na želucu može proizvesti višak želudačne kiseline i izazvati podrigivanjefoto: Shutterstock

Imate čir na želucu

Čir na želucu može proizvesti višak želudačne kiseline i izazvati podrigivanje. Prema klinici Mejo, takođe možete doživeti peckanje u gornjem delu stomaka (posebno posle jela), žgaravicu, nadimanje i mučninu. Čir na želucu je obično uzrokovan bakterijskom infekcijom u stomaku ili uzimanjem nesteroidnih antiinflamatornih lekova. Iako ovi lekovi mogu efikasno da ublaže bol, oni takođe mogu uticati na sluznicu želuca kada se prekomerno koriste.

Nedavno ste prošli kroz neko oboljenje

Ako se lečite od neke bolesti, ravnoteža bakterija u vašim crevima može biti poremećena, zbog čega ćete često podrigivati.

imate prekomerni rast bakterija u tankom crevu

Zbog stanje poznato kao SIBO (prekomerni rast bakterija u tankom crevu) mogli biste imali višak gasova pa se javlja preterano podrigivanje. Ostali simptomi uključuju bol u stomaku, zatvor, dijareju, loše varenje, gubitak težine i refluks kiseline. SIBO može nastati iz različitih razloga, ali može biti rezultat komplikacija od nedavne abdominalne operacije, strukturnih problema ili ožiljaka oko tankog creva, ili određenih lekova koji se uzimaju za Kronovu bolest, celijakiju i dijabetes.

(kurir.rs/miss7zdrava.24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track