5 STVARI KOJE NE SMETE DA RADITE PRE ODLASKA ZUBARU: Evo šta posebno nervira vaše stomatologe
Foto: Shutterstock

pripremite se za pregled

5 STVARI KOJE NE SMETE DA RADITE PRE ODLASKA ZUBARU: Evo šta posebno nervira vaše stomatologe

Zdravlje -

Uprkos tome što je poseta stomatologu neophodna za održavanje dobrog oralnog zdravlja i što većina stomatologa čini sve što je u njihovoj moći da vaša poseta bude sa što manje stresa, veliki broj ljudi se plaši zubarske stolice. Kako biste izbegli dodatne neprijatne situacije, pre odlaska zubaru izbegavajte da radite ovih pet stvari.

Ne stavljajte previše šminke

Stomatološke procedure podrazumevaju korišćenje različitih alata i vode, a ukoliko dobijate i lokalnu anesteziju, vaše usne mogu otrneti. Da biste izbegli nered, najbolje je da preskočite ruž i puder.

Umesto toga, na pregled dođite čistog lica, a ako nakon intervencije idete na posao ili neki društveni događaj, razmislite o tome da ponesete neseser sa šminkom i osvežite se u toaletu nakon završene intervencije.

Nemojte donostii fotografiju idealnih zuba

Holivudski osmeh je veoma poželjan izgled pa stoga ne iznenađujuće što pacijenti stomatologe često odmah pitaju kako mogu da dobiju bistavo beli osmeh kao određena poznata ličnost. Međutim, donošenje slike vaših "zuba iz snova" nije baš izvodljivo uvek, a doktor stomatologije objašnjava zbog čega njegove kolege ovako nešto ne vole ni da čuju.

- Pacijenti dolaze sa slikama poznatih ličnosti i kažu: „Želim da izgledam baš kao ona“. Međutim, objašnjavamo im da ne mogu da imaju osmeh koji liči na onaj koji ima Anđelina Džoli, jer nemate konstituciju lica koje pristaje tim zubima. To je kao kada završite farbanje kose - na svačijoj kosi to izgleda drugačije. Naravno, imati ideju o tome šta se nadate da ćete postići je mudro, ali nemojte se previše opreretiti određenim izgledom - objašnjava Džej Grosman, doktoru stomatološke hirurgije.

Na stomatološki pregled uvek dođite bez šminke
Na stomatološki pregled uvek dođite bez šminkefoto: Shutterstock

Ako idete na čišćenje kanala korena, ne uzimajte lekove protiv bolova

Uzimanje lekova protiv bolova pre odlaska zubaru nije pametan potez i to iz više razloga. Anestezija se obično daje pre nego što sem počne sa čišenjem kanala korena, što znači da nema potrebe za lekovima koji se izdaju bez recepta. Takođe, ako uzimate lekove protiv bolova vi ga neutrališete, pa ovo može biti problem za vašeg stomatologa da tačno identifikujete gde se bol nalazi pre nego što počne da radi.

Ako imate stomatološku operaciju, nemojte nositi kontaktna sočiva

Možda vam se čini da su kontaktna sočiva bolji izbor kada idete u zubarsku stolici, s obzirom na sve stvari koje se dešavaju u i oko vaših usta tokom procedure. Međutim, ovo nije baš tako, posebno ako idete na oralnu hirurgiju.

Nošenje kontakata tokom operacije može biti problematično ako morate da se podvrgnete opštoj anesteziji. To je zato što će oči možda morati da ostanu zatvorene duži vremenski period. Iako kratak period zatvaranja očiju nije previše rizičan, duži periodi nošenja kontaktnih sočiva sa zatvorenim očima mogu povećati rizik od infekcije oka, kao i generalno neprijatno za uklanjanje nakon toga, piše magazin Healthline.

Visoke doze kofeina mogu izazvati ili pogoršati simptome anksioznosti  pre sedanja u zubarsku stolicu
Visoke doze kofeina mogu izazvati ili pogoršati simptome anksioznosti pre sedanja u zubarsku stolicufoto: Shutterstock

Nemojte piti kafu pre odlaska zubaru

Veći strah od stomatoloških zahvata, čak i onih rutinskih, može značiti da imate fobiju od zubara. Zato, konzumiranje previše kofeina pre odlaska na zakazani termin verovatno neće puno pomoći.

Visoke doze kofeina mogu izazvati ili pogoršati simptome anksioznosti, što znači da šolja kafe pre odlaska zubaru nije preporučljiva piše magazin healthline. Umesto toga, pokušajte da zamenite jutarnju kafu verzijom bez kofeina. Ako ste posebno zabrinuti zbog anksioznosti pre ili tokom stomatološkog zahvata, unapred o tome razgovarajte sa svojim stomatologom.

(kurir.rs/healthdigest.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track