NAUKA OTKRILA KRIVCA: Zašto je glavobolja od CRVENOG VINA najgora
Foto: Shutterstock

NOVO ISTRAŽIVANJE

NAUKA OTKRILA KRIVCA: Zašto je glavobolja od CRVENOG VINA najgora

Zdravlje -

Čaša crvenog vina je omiljeno piće velikog broja ljudi jer odlično ide uz dosta vrsta jela. Međutim, nekim ljudima i gutljaj ovog alkohola izaziva glavobolju, a naučnici su sada utvrdili i zašto.

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu “Naučni izveštaji” ispitivali je zašto crveno vino izaziva glavobolju kod pojedinih ljudi i zaključili da je glavni krivac sadržaj flavonoida, tačnije kvrcetina i način na koji on utiče na metabolizam.

Kvercetin je antioksidans koji se nalazi u voću i povrću, ali u kombinaciji sa alkoholom može da izazove dosta neželjenih reakcija, kao što je glavobolja.

Šta tačno izazva glavobolju?

- Za razliku od belog, crveno vino sadrži tanine i histamine koji su dodatni faktori koji doprinose pojavi glavobolje, i kvercetin je samo dodatni krivac za česte glavobolje – objašnjava dr Merien Mejs, neurolog sa Klinike u Klivlendu.

Sam kvercetin nije problem, već ono što nastaje kada ga pomešamo sa alkoholom. Kada prilikom metabolizma ovaj flavonoid dođe u kontakt sa alkoholom on se konvertuje u drugi oblik, i to kvercetin glukoronid (glikozidno jedinjenje glukuronske kiseline), koji onda stvara probleme, objašnjavaju stručnjaci.

Glavobolja, Mozak, Moždani Udar
foto: Shutterstock

Istraživači su utvrdili da ovakav metabolizam dovodi do akumulacije acetildehida, poznatog toksina, u organizmu. On izaziva klasične simptome kao što su crvenilo, glavobolja i mučnina, koji obično idu uz konzumaciju crvenog vina.

- Kada konzumiramo alkohol, naša tela ubrzano rade na razdvajanju alkohola na njegova jedinjenja kako bi ga lakše izbacili. Jedno od tih jedinjenja je i acetildehid, koji je glavni krivac za mamurluk. Srećom, naš organizam sam proizvodi enzim koji ga uništava, a to je aldehid dehidrogenaza – objašnjava dr Nejt Vud, internista sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Jejl.

vino
foto: Shutterstock

Derivat kvercetina koji se nalazi u crvenom vinu, koji se zove kvercetin-3-glukuronid, može da ima isti efekat. Nova istraživanja pokazuju da on u stvari blokira rad aldehid dehidrogenaze, pa on ne može da izbacuje kvercetin, te dolazi do nagomilavanja acetaldehida što dovodi do pojave glavobolje.

Kako umanjiti mogućnost pojave glavobolje od crvenog vina?

  • Izbegavajte crveno vino, konzumirajte belo (ili bar smanjite količinu).
  • Birajte kvalitetna vina, jer ona jeftina mogu da sadrže šećer.
  • Izbegavajte crveno vino na prazan stomak.
  • Upražnjavajte pravilo “1 na 1” – nakon čaše vina ide čaša vode, ili gutljaj vode posle gutljaja crvenog vina.

Izvor: Medical News Today

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track