ZBOG ČEGA NEKE RANE SPORIJE ZARASTAJU? Ako imate uporan bol, otok ili groznicu OBAVEZNO se javite lekaru
Foto: Shutterstock

važno je znati

ZBOG ČEGA NEKE RANE SPORIJE ZARASTAJU? Ako imate uporan bol, otok ili groznicu OBAVEZNO se javite lekaru

Zdravlje -

Povrede su deo života, a kada se dogode, prioritet je zaštititi kožu od infekcije i upale i sprečiti stvaranje ožiljaka. Zato je važno ranu dobro očistiti i prekriti odgovarajućim zavojem. Ukoliko je rana veća, ako se pojavi gnoj, uporan bol ili imate groznicu, neophodno je da se javite lekaru.

Koža ima brojne važne funkcije, pre svega zaštitu, čulo dodira, termoregulaciju, proizvodnju vitamina D i još mnogo toga. Sva njena oštećenja potencijalno mogu prerasti u teža stanja, a prema stepenu povrede dele se u dve opšte kategorije - akutne i hronične.

Akutne rane obično pravilno zarastaju. Tu spadaju sportske rane, ogrebotine, ubodi, posekotine i razderotine. Međutim, postoje i hronične rane kod kojih je iz određenih razloga poremećen proces zarastanja.

Kako se odvija zarastanje rana?

Koža se obnavlja kroz proces zarastanja, odnosno ćelijski odgovor na povredu tkiva, koji se odvija u četiri faze i često traje od nekoliko dana do nekoliko meseci.

Prema časopisu Healthline, prva faza, ili eksudacija, nastaje kada se nakon povrede pojavi rana, a usled izbacivanja ostataka i mikroorganizama dolazi do krvnih ugrušaka. Zatim se bela krvna zrnca pomeraju u područje rane i počinju da razgrađuju strana tela. U drugoj fazi tzv. granulacija, stvara se vezivno tkivo bogato ćelijama i krvnim sudovima.

Kod rana koje brzo zarastaju, mali krvni sudovi koji hrane tkivo rastu već nakon četiri dana, a ono je u ovoj fazi specifične jarko crvene boje, providno i vlažno, ispunjeno novim tkivom.

U trećoj fazi dolazi do epitelizacije, odnosno sužavanja i zatvaranja rane, a za sve je odgovoran kolagen. Koža je tada svetloružičaste boje, a ceo proces se dešava oko 10. dana nakon povrede. Konačno, u poslednjoj fazi, koža se regeneriše - rana zaceljuje, a koža se potpuno oporavlja.

Ako primetite da vam rane sporije zarastaju, obavezno se obratite lekaru
Ako primetite da vam rane sporije zarastaju, obavezno se obratite lekarufoto: Shutterstock

Šta ako rana ipak sporo zarasta?

Na proces zarastanja i pojavu infekcije često može uticati i ishrana - ukoliko ne sadrži dovoljne količine vitamina i minerala, logično je da ih ima manje u organizmu, a to značajno utiče na sporije zarastanje rana. Zbog toga je izuzetno važno da svoju ishranu obogatite namirnicama bogatim vitaminom C i cinkom, koje su uglavnom dobre za brojne kožne probleme, ali i namirnicama bogatim proteinima.

Takođe, pojedina zdravstvena stanja, poput dijabetesa, anemije i slabe cirkulacije, utiču na zarastanje rana, a istraživanja su pokazala da određeni lekovi takođe mogu da uspore regeneraciju kože. U rizičnoj grupi su pušači i starije osobe čija koža sporije zarasta.

Kako ubrzati zarastanje rana?

Ako primetite da vam rane sporije zarastaju, obavezno se obratite lekaru koji će vam propisati terapiju ili druge proizvode koji deluju na zatvaranje rana i brže zarastanje. Takođe, neizostavno posetite lekara ako uočite krvarenje, uporan bol, otok oko rane ili imate groznicu.

(kurir.rs/miss7zdrava.24sata.hr/Healthline)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track