KO TREBA DA REDOVNO MERI PRITISAK KOD KUĆE? Pratite savete kardiologa da biste dobili ispravno očitavanje
Foto: Profimedia

SAVETI ZLATA VREDNI

KO TREBA DA REDOVNO MERI PRITISAK KOD KUĆE? Pratite savete kardiologa da biste dobili ispravno očitavanje

Zdravlje -

Ljudi koji su pod povećanim rizikom, posebno oni koji imaju prekomernu težinu ili porodičnu istoriju hipertenzije, trebalo bi da redovno proveravaju svoj krvni pritisak kod kuće. Takođe, sa merenjima bi trebalo da se počne već sa 18 godina, dok posle 40. godine treba raditi češća merenja.

Ono što je zanimljivo je da neki pacijenti mogu imati visok krvni pritisak u ordinaciji zbog anksioznosti ili stresa, ali normalan krvni pritisak kod kuće, što je fenomen poznat kao "sindrom belog mantila".

- Ako se sumnja na to, pacijentima bi trebalo da se provere krvni pritisak kod kuće kako bi pokazali da je dobro kontrolisan u ambulantnim uslovima - kaže kardiolog Kler Salivan.

Kako dobiti tačna očitavanja krvnog pritiska kod kuće?

Netačno izmeren krvni pritisak može zbuniti i pacijente i lekare. Da biste bili sigurni da ćete dobiti tačna očitavanja, preporučuju se sledeći koraci:

  • Sedite mirno - Ako je potrebno, idite do toaleta pre merenja i sedite u udobnom položaju najmanje pet minuta pre nego što počnete. Nemojte tresti nogama ili razgovarati dok merite krvni pritisak.
  • Zauzmite ispravan položaj - Sedite uspravno sa leđima čvrsto naslonjenim na stolicu. Sedite na čvrstu stolicu, a ne na kauč. Postavite obe noge ravno na tlo i ne prekrštajte ih. Oslonite ruku na ravnu površinu, kao što je sto.
  • Pravilno postavite manžetnu - Držeći nadlakticu u nivou srca, podesite manžetnu merača iznad lakta. Nemojte postavljati manžetnu preko odeće jer to može uticati na očitavanja. Pratite uputstva koja ste dobili uz merač krvnog pritiska ili uputstva svog lekara.
  • Svaki dan u isto vreme proveravajte krvni pritisak
  • Uradite više merenja - Svaki put kada proveravate krvni pritisak, merite dva puta u minut ili dva razmaka da biste bili sigurni da su očitavanja približno ista.
Savetuje se da pritisak proveravate dva puta dnevno
Savetuje se da pritisak proveravate dva puta dnevnofoto: Shutterstock

Snimite svoja očitavanja i odnesite ih na sledeći pregled kod lekara. Ako primetite bilo kakva neuobičajena očitavanja između pregleda ili ako vaš krvni pritisak ostaje povišen tokom određenog vremenskog perioda, obratite se svom lekaru.

Ono što je najvažnije, nemojte početi ili prestati da uzimate lekove za krvni pritisak pre nego što razgovarate sa svojim lekarom. Takođe, zapamtite da su promene u načinu života, kao što su nizak nivo natrijuma i vežbanje, sjajni načini da prirodno snizite krvni pritisak - dodaje Salivan.

Koliko često treba da merite krvni pritisak kod kuće?

Američko udruženje za srce preporučuje svakodnevno proveru krvnog pritiska.

- Najbolje je proveravati dva puta dnevno, jednom ujutru kada su povišeni nivou kortizola i jednom kasno popodne ili rano uveče - ističe dr Maurin Vang, kardiolog.

- Takođe, pazite da ne proveravate krvni pritisak odmah nakon vežbanja, obroka, uzimanja kofeina ili nikotina ili posle stresne situacije. Trebalo bi da proverite krvni pritisak u mirnoj situaciji - dodaje dr Sulivan.

(kurir.rs/miss7zdrava.24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track