KOLIKO MINUTA U KADI JE OPTIMALNO? Predugo kupanje može da vam presedne! Evo šta je idealno vreme za uživanje
Foto: Shutterstock

OPREZ

KOLIKO MINUTA U KADI JE OPTIMALNO? Predugo kupanje može da vam presedne! Evo šta je idealno vreme za uživanje

Zdravlje -

Opuštanje u kadi prava je poslastica, ali stručnjaci kažu da biste mogli oštetiti svoje zdravlje predugim uživanjem u kadi jer postoji optimalno vreme za kupanje.

Ugodno dugo kupanje na kraju stresnog dana sa omiljenim kupkama i mirisnom svećom je vrhunska poslastica - ali preduga kupanja mogu naškoditi vašem zdravlju.

Koliko god primamljivo bilo da se satima namakate u kadi uz dobru knjigu, stručnjaci su podelili optimalnu količinu vremena koje biste trebali da provedete u kadi — i to nije mnogo duže nego što možete da provedete pod tušem.

Nedavno je sprovedena studija kako bi se pronašlo najbolje vreme za kupanje za optimalno opuštanje, hidrataciju i dobar san, prenosi Mirror.

U eksperimentu je učestvovalo 20 učesnika, pola muškaraca i pola žena, koji su se kupali različito dugo i na osnovu niza faktora procenjivali kako su se posle toga osećali.

Studija je pokazala da je 22 minuta optimalno vreme koje treba provesti u kadi da biste se osećali opušteno, hidrirano i pospano.

Prema studiji, ako se kupate duže od 27 minuta, možete ostaviti osećaj dehidracije - i to podržava savete nekih stručnjaka koji sugerišu da kupanje ne bi trebalo da bude duže od 30 minuta.

Devojka, žena, Kada, Kupanje, Kupka
foto: Profimedia

Takođe je utvrđeno da kupke malo drugačije utiču na muškarce i žene. Žene bolje spavaju nakon dužeg kupanja, oko 30 minuta, dok muškarci bolje spavaju nakon samo 19 minuta u kadi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track