3 NAČINA KAKO DA REŠITE PROBLEM SUVIH OČIJU: Ako simptomi potraju trk kod lekara
Foto: Shutterstock

SAVETI ZLATA VREDNI

3 NAČINA KAKO DA REŠITE PROBLEM SUVIH OČIJU: Ako simptomi potraju trk kod lekara

Zdravlje -

Nije neobično da nam povremeno tokom zime oči budu suve. Sezonske promene, kao što su niža vlažnost vazduha u zatvorenom prostoru i jak vetar napolju, mogu dovesti do suvih očiju i nelagodnosti. Tome svakako možemo dodati i uticaj ekrana pred kojima provodimo većinu vremena.

Iako ne možete da promenite vremenske prilike, postoje stvari koje možete praktikovati tokom zime a koji će ublažiti simptome kao što su grebanje, svrab, a ponekad i bol koji prate sindrom suvog oka, piše magazin Healthline.

Veštačke suze vraćaju prirodnu vlažnost oka

Prvi izbor su svakako veštačke suze, koje pomažu vraćanju prirodne vlage vašim očima. Pokušajte da primenite veštačke suze nekoliko puta tokom dana. Pažljivo pročitajte etiketu na proizvodu: ako kapi sadrže konzervanse, njihova česta primena može iritirati oči. Ako nanošenje veštačkih suza nekoliko puta dnevno ne pomaže, potrebno je da razgovarate sa svojim lekarom ili oftalmologom.

Takođe, postoje i gelovi koji se obično koriste blagim povlačenjem donjeg kapka i ubacivanjem gela u oko. S obzirom da ima gušću strukturu od kapi (masti su najgušće), idealno je naneti ga pre spavanja. Ovo smanjuje verovatnoću da će vam se vid na kraju zamagliti.

Veštačke suze pomažu vraćanju prirodne vlage vašim očima
Veštačke suze pomažu vraćanju prirodne vlage vašim očimafoto: Shutterstock

Vlaženje vazduha u zatvorenim prostorima olakšava simptome

Ključni faktor koji doprinosi suvim očima zimi je unutrašnje grejanje. S obzirom da tokom veoma hladnih zimskih dana ne možete smanjivati temperaturu grejanja, obavezno koristiti unutrašnji ovlaživač vazduha.

Važno je da budu čisti i dalje od dečijih ruku. Međutim, imajte na umu da vlaga može da podstakne rast plesni i bakterija, što može pretvoriti vaš inače koristan ovlaživač u plodno tlo za bolesti. Stoga ih redovno čistite prema uputstvima proizvođača.

Tople obloge smanjuju nelagodnost

Ako su vam oči jako nadražene i crvene, nanošenje toplih obloga može smanjiti crvenilo i nelagodnost. Potopite čistu krpu u toplu vodu i stavite je na oči na deset minuta da ih umirite i odmorite.

Ovako možete prevenirati pojavu suvih očiju

Evo nekoliko načina na koje možete smanjiti simptome suvog oka ove zime, a možda čak i da ih izbegnete:

  • Izbegavajte da fen za kosu držite direktno usmeren na oči i kad god možete pustite kosu da se osuši na vazduhu.
  • Držite svoj dom hladnim koliko možete da tolerišete kako biste smanjili upotrebu grejnih elemenata i samim tim isušili vazduh.
  • Razmislite o dodavanju omega-3 masnih kiselina u svoju ishranu. Oni mogu pomoći u smanjenju suvoće očiju
  • Tokom vetrovitih dana preporučuje se nošenje naočara koje mogu imati zaštitu od vetra. Ako inače nosite naočare, potražite savet oftalmologa ili optičara.
  • Znajte da uzrok suvoće oka mogu biti i neki lekovi pa potražite savet elkara ukoliko sumnjate na to. Primeri ovih lekova uključuju antidepresive, pilule za kontrolu rađanja i lekove za krvni pritisak. Nikada nemojte prestati da koristite ove lekove bez dozvole vašeg lekara.
  • Dobro je znati da uzimanje antihistaminika takođe može dovesti do sindroma suvog oka.
suve oči
foto: Shutterstock

Ako se simptomi opstaju i nakon veštačkih suza, potražite savet oftalmologa

Povremeni simptomi suvog oka usled vremenskih promena obično nisu razlog za zabrinutost. Obično ćete primetiti da se vaši simptomi pogoršavaju kada ste bilo napolju ili u veoma vrućoj prostoriji.

Međutim, ako ste bili oprezni u prevenciji i korišćenju tretmana kao što su veštačke suze ili obloge, a vaši simptomi se ne poboljšavaju, potražite savet oftalmologa.

S druge strane, postoje i neka druga oboljenja koja mogu dovesti do suvih očiju. U ovim i sličnim situacijama, lečenje će zavisiti od dijagnoze.

  • Sjogren-ov sindrom,
  • disfunkcija meibomske žlezde
  • nedostatak vitamina A
  • infekcije oka

(kurir.rs/healthline.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track