HLADNOĆA UME DA BOLI: 5 zabrinjavajućih načina na koje hladno vreme utIče na telo
Foto: profimedia

dolazi zima

HLADNOĆA UME DA BOLI: 5 zabrinjavajućih načina na koje hladno vreme utIče na telo

Zdravlje -

Na pragu zime i niskih temperatura, neophodno je da znamo kako hladnoća može da utiče na naše zdravlje, kako bismo se na vreme pripremili i zaštitili. Osim prehlada i kašlja, hladnoća može da ima mnogo gore posledice pa treba biti oprezan i spreman.

Na neke nuspojave hladnoće, poput smrznutih noseva, prehlade i kašlja smo odavno navikli. Međutim, postoje neke koje takođe mogu da se dogode ako nismo oprezni.

1. Promrzline

Promrzline su opasno stanje u kojem zbog dugotrajnog izlaganja ekstremnoj hladnoći dolazi do smrzavanja tkiva i kože. Javljaju se najčešće na prstima ruku, nogu, ušima i nosu, a mogu da dovedu i do teškog i trajnog oštećenja krvnih sudova i tkiva. Srećom, tokom zime temperature retko kad padnu na toliko drastičan nivo. Blaži oblik promrzlika su ozebline, a simptomi uključuju crvenilo, peckanje ili utrnulost kože. Ako primetite neki od ovih simptoma, najbolje je da što pre uđete u neku toplu prostoriju i držite se podalje od hladnoće neko vreme.

2. Hipotermija

Hipotermija se dešava kada telo gubi toplotu brže nego što može da je proizvede, pa telesna temperatura padne izuzetno nisko. Ta niska telesna temperatura može da dovede do toga da srce, nervni sistem i drugi organi uđu u stanje šoka, dovodeći osobu u opasnost od srčanog udara, otkazivanja respiratornog sistema i moguće smrti. Simptomi hipotermije uključuju drhtavicu, nejasan govor, sporo disanje, slabu koordinaciju i konfuziju. Posebno su ugrožene starije osobe i mala deca.

oluja, sneg, snežna oluja, vetar
foto: EPA/JUSTIN LANE

3. Opekotine od vetra

- Opekotina od vetra nastaje kada zbog izlaganja niskim temperaturama i niskoj vlažnosti u vazduhu koža izgubi svoja prirodna ulja – objašnjava dr Dajan Majer, dermatolog u zdravstvenom sistemu klinike Maršfild.

Opekotina od vetra obično na obrazima izaziva crvenilo i čini kožu suvom pa dolazi do svraba. Ponekad može da izazove i oticanje i zagrevanje kože. Da bi sprečili opekotine od vetra, potrebno je pokriti kožu, posebno lica i ruku, a ako tokom hladnih i vetrovitih dana obavljate posao koji zahteva da budete napolju, razmislite i o nošenju naočara za sunce.

4. Srčani udar

U izuzetno hladnom okruženju, srce mora više da radi kako bi cirkulisao krv kroz organizam.

sneg, čišćenje Snega
foto: Marina Lopičić

Sledeći put kada budete čistili sneg ispred kuće, setite se da hladan vazduh može da prouzrokuje neravnomernu distribuciju kiseonika u različitim delovima vašeg srca. Tim istraživača Univerziteta u Pensilvaniji otkrio je 2012. godine da telo zdrave osobe obično može da se prilagodi ovakvom stanju i preraspodeli protok krvi. Međutim, kod osoba sa postojećim srčanim oboljenjima, snabdevanje kiseonikom prilikom ovakvih aktivnosti na niskim temperaturama može biti ozbiljno narušeno i dovesti do srčanog udara, otkrili su naučnici.

5. Otežano disanje

Hladan vazduh, koji je takođe veoma suv, može da izazove iritaciju pluća i izazove piskanje, kašalj i otežano disanje. Ovaj problem je posebno izražen kod osoba obolelih od astme, hronično opstruktivne bolesti pluća i bronhitisa. Da biste se zaštitili od bilo kakvog potencijalnog oštećenja disajnih puteva, stručnjaci preporučuju da prilikom izlaska po jako niskim temperaturama pokrijete nos i usta šalom i izbegavate vežbe na otvorenom.

Izvor: Insider

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track