ŠTA MOŽETE DA OČEKUJETE NA PREGLEDU FIZIOTERAPEUTA? Obucite se udobno i spremite se za jedan od ova 4 TRETMANA
Foto: Shutterstock

korisni saveti

ŠTA MOŽETE DA OČEKUJETE NA PREGLEDU FIZIOTERAPEUTA? Obucite se udobno i spremite se za jedan od ova 4 TRETMANA

Zdravlje -

Ako nikada ranije niste imali fizioterapije, možda ne znate šta da očekujete na prvom pregledu. Ovaj prvi susret sa fizioterapeutom može kod nekih izazvati čak i dozu stresa i određene nedoumice. Neki pacijenti se sami odlučuju na tretman fizioterpeuta ali su uglavnom lekati ti koji ih upućuju zbog određenih zdravstvenih problema. Bez obzira kakva je situacija, evo šta možete očekivati na prvom susretu.

Fizioterapija kombinuje terapiju masažama, vežbe i savete za lečenje raznih vrsta mišićno-skeletnih povreda i bolesti. To podrazumeva različite metode kao što su masaže, vežbe, istezanja i ručna terapija zglobova za ublažavanje bolova i nelagodnosti. Fizioterapeut može koristiti jednu ili kombinaciju ovih metoda u nekoliko sesija u zavisnosti od stanja pacijenta dok ne dođe do poboljšanja.

Pripremite se za prvu procenu

Na vašem prvom pregledu fizioterapeut će vas pitati o vašoj medicinskoj ishoriji. Zato je dobro nositi sa sobom bilo koji od povezanih medicinskih dokumenata koji mogu biti od koristi. Možete takođe zapisati i neka pitanja i zaurinutosti u vezi sa svojim probemom kako nešto ne biste zaboravili, piše Squareonephysio.

Obucite udobnu odeću

Na prvom pregledu vaš terapeut može od vas zatražti da uradite neke vežbe ili istezanja kako bi procenio područje gde se javlja nelagodnost. Zato je dobro da nosite laganu, udobnu ili rastegljivu odeću kao što je pamučni šorts, majice i helanke. Pobrinite se se da bolno područje bude lako dostupno.

Na prvom pregledu vaš terapeut može od vas zatražti da uradite vežbe ili istezanja kako bi procenio stanje
Na prvom pregledu vaš terapeut može od vas zatražti da uradite vežbe ili istezanja kako bi procenio stanjefoto: Shutterstock

Fizički pregled

Tokom pregleda terapeut će od vas tražiti da izvedete neke pokrete ili vežbe i proveriti osetljivost, postojanje otoka ili ograničenja koja se javljaju tokom izvođenja vežbi i pokreta nakon čega će odrediti tok lečenja tj.terapije.

Vrste lečenja

Metode lečenja razlikovaće se u zavisnosti od vašeg stanja, a ovo su neke od najčešćih:

  • Tretman masažom - Ovaj tretman se bavi ručnom manipulacijom mekih tkiva, mišića, ligamenata i tetiva. Ove masaže su korisne za ublažavanje bolova mišića, ukočenosti i napetosti. Takođe ubrzavaju oporavak od povreda.
  • Vežbe i istezanja - Korisne su u povećanju fleksibilnosti i snage. Vaš fizioterapeut će demonstrirati ispravan način izvođenja ovih vežbi kako biste postigli pozitivne rezultati.
Terapijski ultrazvuk najčešće se preporučuje pacijentima sa povredama mekih tkiva ili otečenim zglobovima
Terapijski ultrazvuk najčešće se preporučuje pacijentima sa povredama mekih tkiva ili otečenim zglobovimafoto: Shutterstock
  • Terapijski ultrazvuk - Ovaj tretman koristi visokofrekventne zvučne talase za poboljšanje protoka krvi u zapaljenim područjima tela. Pacijentima sa povredama mekih tkiva ili otečenim zglobovima će verovatnije biti preporučen ovaj tretman.
  • Terapija toplotom - Za ovu svrhu koriste se topli peškiri i jastučići za grejanje. Ovaj tretman za radi za ublažavanje bolova.

Slobodno razgovarajte o svim nedoumicama koje mate sa svojim fizioterapeutom. Možda ćete morati da prođete kdoz nekoliko sesija ili će terapeut možda završiti prvi tretman dajući vam vežbe koje možete redovno da radite kod kuće. Nakon ovoga najšečće je potrebna i kontrola kako bi fizioterapeut pratio vaš napredak.

(kurir.rs/squareonephysio.ca)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track