ŠTA SE DOGAĐA U TELU NAKON NEPROSPAVANE NOĆI? Ugrožavate ZDRAVLJE SRCA, imunitet, hormone, pamćenje...
Foto: Shutterstock

narušena rutina spavanja

ŠTA SE DOGAĐA U TELU NAKON NEPROSPAVANE NOĆI? Ugrožavate ZDRAVLJE SRCA, imunitet, hormone, pamćenje...

Zdravlje -

Svako ko je ikada ostao bez dobrog sna makar na jednu noć, setiće se borbe koju je doživeo sledećeg dana kako bi zadržao otvorene oči. Tada se osećamo zbunjeno, razdražljivo i jedva da smo sposobni da funkcionišemo. Nuspojave lošeg sna mogu biti slične mamurluku, uzrokujući mučninu i glavobolju, ali i neke mnogo ozbiljnije posledice.

U razgovoru za Daily Mail, stručnjaci su detaljno opisali biološke procese koji se dešavaju kada ne spavamo - bilo da kasno otišli u krevet, da smo budni 24 sata ili nekoliko dana nismo spavali.

Studije su pokazale da hronični nedostatak sna može povećati rizik od gojaznosti, gubitka pamćenja, dijabetesa, srčanih bolesti i smanjenog imunološkog odgovora, čineći vas ranjivim na infekcije.

Stručnjaci su otkrili da je samo jedna noć bez sna dovoljna da nanese štetu. Ovo svakako nije iznenađenje s obzirom da je san ključan za skoro svaku telesnu funkciju, poput regulisanja hormona, obnavljanja tkiva i održavanja zdrave telesne težine.

 Samo jedna noć bez sna dovoljna je da organizmu nanese štetu
Samo jedna noć bez sna dovoljna je da organizmu nanese štetufoto: Shutterstock

Krvni pritisak skače posle 18 sati bez sna

Efekti nespavanja počinju da pojavljuju nakon 18 sati od bez sna, kažu stručnjaci. Ovo je jednako odlasku u krevet u 2 sata ujutro ako ste se prethodnog dana probudili u 8 sati ujutro.

Nakon 18 sati bez sna krvni pritisak će početi da raste, zbog čega će srce raditi teže i biti dodatno opterećeno.

Kod osoba koje već imaju probleme sa srcem, ovo može povećati verovatnoću za srčani ili moždani udar. Studija iz 2014. pokazala je da su se srčani udari povećali za 25 procenata u ponedeljak sa početkom letnjeg računanja vremena, kada se satovi pomeraju unapred i kada izgubite sat vremena sna.

U ponedeljak nakon što se satovi vrate unazad, kada krene zimsko računanje vremena, srčani udari se smanjuju za 21 odsto, pokazuju istraživanja.

Količina sna utiče na regulaciju hormona

Stanje bez sna koje je duže od 18 sati takođe vodi do pada testosterona - muškog polnog hormona. Takođe, opada nivo energije kao i odbrana imunog sistema.

Samo nedelju dana tokom kojih se spava manje od pet sati po noći, tj.19 sati bez sna, testosteron kod mladića je opao za 10 do 15 procenata, u poređenju sa normalnom stopom od jedan do dva procenta godišnje.

Spavanje igra glavnu ulogu u regulaciji hormona, a kada telo ne dobija dovoljno sna, ono ne može pravilno da obavlja svoje normalne funkcije.

Takođe, imuni sistem počinje da stvara inflamatorne proteine povezane sa srčanim i hroničnim bolestima, a naše prirodne ćelije koje se bore protiv bakterija i virusa postaju manje efikasne.

Manjak sna negativno utiče na mozak i način na koji komunicirate sa svetom.
Manjak sna negativno utiče na mozak i način na koji komunicirate sa svetom.foto: Shutterstock

Dr Andrei Zinchuk, specijalista za plućne bolesti, intenzivnu negu i medicinu spavanja sa Jejla, rekao je za Jejl Medisin:

- Svaki sat spavanja smatram ulaganjem novca na štedni račun za spavanje. Ako je vaš štedni račun za spavanje iscrpljen ili prekoračen, to će negativno uticati na vaš mozak i način na koji komunicirate sa svetom.

Nedostatak sna navešće vas da birate nezdravu hranu

Dvadeset četiri sata bez sna imaju sličan efekat na mozak kao ispijanje četiri čaše vina ili piva, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

To znači da ćete možda imate skraćeno vreme reakcije, nejasan govor i usporeno razmišljanje. Ostali simptomi uključuju razdražljivost, povećan stres, smanjenu koncentraciju i želju za hranom.

Dr Kerolin Vilijams, registrovani dijetetičar i autor knjige Meals That Heal, rekla je za DailiMail.com da nedostatak sna takođe utiče na vašu sposobnost da birate zdravu hranu.

Studija iz 2015. pokazala je da su tinejdžeri za svaki izgubljeni sat sna, pojeli 210 kalorija više sledećeg dana, većinu iz masti i ugljenih hidrata. Tinejdžeri sa nedoslednim obrascima spavanja takođe su skloniji grickanju.

Dr Vilijams je rekao da nedostatak sna menja funkciju mozga, utiče na hranu za kojom žudite, kako telo reguliše hormone i kako telo obrađuje hranu - zbog čega žudite za hranom za kojom inače ne biste.

Nakon 36 sati bez sna javlja se "mikrospavanje"

Nakon 36 sati bez sna, svi simptomi koje ste imali će se pogoršati. Takođe možete iskusiti "mikrospavanje", tj. kratke periode nevoljnog sna koji traju do 30 sekundi. Tokom mikrospavanja, izgledate budni i oči su vam otvorene, ali vam se mozak „isključuje“.

Studije su pokazale da se moždana aktivnost usporava, što vas sprečava da obrađujete informacije.

Kada smo budni 36 sati, različiti delovi mozga se bore da komuniciraju jedni sa drugima. To znači da pamćenje, učenje, donošenje odluka i reagovanje postaju teški. Takođe, vaš krvni pritisak i broj otkucaja srca će porasti, vaš metabolizam će se usporiti i vaše srce će biti prinuđeno da radi jače.

Nakon 48 sati budnosti možete halucinirati, doživeti pojačan stres i depersonalizaciju
Nakon 48 sati budnosti možete halucinirati, doživeti pojačan stres i depersonalizacijufoto: Shutterstock

Dva dana bez sna vode u halucinacije

Još 12 sati bez sna odvešće vas do onoga što se smatra ekstremnim nedostatkom sna. Nakon 48 sati budnosti, možete halucinirati i doživeti pojačan stres, depersonalizaciju, anksioznost i povećanu razdražljivost.

Nakon 72 sata bez sna, mozak se teško bori sa iscrpljenošću, što može dovesti do halucinacija, zabluda i poremećenog razmišljanja.

Četiri dana bez sna može biti smrtonosno

Nakon 96 sati nedostatka sna, rizik od psihoze raste i osoba doživljava izmenjenu percepciju stvarnosti kao i ozbiljne promene raspoloženja. Ovo stanje obično nestaje nakon što se naspavate. Međutim, ekstremno ponavljano lišavanje sna može biti fatalno po zdravlje.

Ekstremni umor je glavni faktor saobraćajnih nezgoda, kao i smrtonosnih grešaka na radnom mestu.

(kurir.rs/dailymail.co.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track