LEKAR OTKRIVA: Evo zašto baš OVAJ PROIZVOD nikada ne bih koristila za svoje oči
Foto: Shutterstock

oprez

LEKAR OTKRIVA: Evo zašto baš OVAJ PROIZVOD nikada ne bih koristila za svoje oči

Zdravlje -

Zdravlje očiju se često zanemaruje i ljudi često preskaču svoje godišnje preglede kod oftalmologa. Pored redovnih pregleda, možete izbegavati UV zračenje noseći odgovarajuće naočare, izbegavati da nosite kontaktna sočica u bazenu i dok spavate, a ovu navuku trebalo bi da u potpunosti eliminišete, savetuje oftalmolog.

Evo zašto bi bilo potrebno da izbegavate kapi za oči za ublažavanje crvenila. Kada je vaše oko iritirano, što recimo može biti posledica alergija ili iritacija, krvni sudovi koji se nalaze u prednjem delu oka će se proširiti i prepuniti.

- To je ono što uzrokuje da beli deo oka izgleda crveno, a često je to crvenilo simptom nekog ozbiljnijeg osnovnog stanja - objašnjava dr Mišel Holms, optometrista na Pacifičkom institutu za neuronauku u Santa Moniki za Huff Post.

Krvni sudovi na očima služe važnoj svrsi - kada su upaljeni, ukazuju da nešto nije u redu ističe dr dr Holms. Ovo može biti zbog blagog problema, kao što je prehlada ili prašina u oku, ali može biti i simptom ozbiljnijeg zdravstvenog stanja kao što je infekcija, glaukom ili abrazija rožnjače.

Crvenilo oka može biti znak drugog problema
Crvenilo oka može biti znak drugog problemafoto: Shutterstock

Crvene oči mogu da kriju veći problem

Kapi za ublažavanje crvenih očiju ciljaju na krvne sudove kako bi ih suzile i smanjile njihov izgled. Ovo privremeno čini oči ponovo belim, međutim, ove kapi bi mogle da prikriju problem.

- Može vas navesti da mislite da je sve u redu sa vašim očima a da se događa nešto prilično ozbiljno - upozorava dr Holms. Ove kapi su samo "zavoj" a ne rešenje problema, dodaje.

Kod određenih stanja oka, vreme je od suštinskog značaja. Ako se ne leče na vreme, mogu se pogoršati i dovesti do komplikacija, uključujući infekcije oka i u ozbiljnim slučajevima, do gubitka vida.

Umesto kapi za crvenilo koristite veštačke suze

Kad god pacijent kaže dr Holmes da koristi kapi za izbeljivanje očiju, ona preporučuje da se umesto toga odluče za veštačke suze. Njen savet je da koristite kapi bez konzervansa jer su nežnije su za oči objasnila je ona.

Ako simptomi ne prolaze, ako je oko danima crveno i nadraženo, svakako je neophodno javiti se oftalmologu kako bi uradio pregled i odredio adekvatnu terapiju.

(kurir.rs/huffpost.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track