DVA SU RAZLOGA ZBOG KOJIH SE BUDITE SA BRŽIM OTKUCAJIMA SRCA: Jedan zahteva HITAN pregled
Foto: Shutterstock

OPREZ

DVA SU RAZLOGA ZBOG KOJIH SE BUDITE SA BRŽIM OTKUCAJIMA SRCA: Jedan zahteva HITAN pregled

Zdravlje -

Ako se ujutro probudite sa bržim otkucajima srca ili neobičnim osećajem da vam srce kuca, možda imate neku vrstu srčane aktivnosti ili takozvane palpitacije.

Jedno od osnovnih stanja koje može izazvati palpitacije je apneja u snu, koja može biti potencijalno ozbiljan poremećaj. Pojavljuje se kada disanje prestane dok spavate. Ovo se dešava kada mozak ponekad ne uspe da pravilno komunicira sa mišićima koji regulišu disanje.

Češće, međutim, apneja u snu može biti povezana sa obrascima opuštanja mišića u zadnjem delu grla, što može dovesti do sužavanja disajnih puteva. Takvo suženje može dovesti do pada unosa vazduha i pada nivoa kiseonika u krvi.

Pad nivoa kiseonika u krvi može otežati disanje, ponekad izazivajući refleks gušenja. To onda može pokrenuti mozak da vas probudi, makar samo na trenutak. Kao rezultat toga, postoji loš san i povremeno lupanje srca nakon buđenja.

Palpitacije mogu izazvati i prmene položaja tokom spavanja

Apneja u snu je veoma česta, posebno među ljudima koji imaju višak kilograma, a osećaj lupanje srca nakon buđenja može potencijalno da ukazuje na apneju u snu. S obzorm da apneja može biti potencijalno ozbiljna, potrebno je da posetite lekara kako biste utvrdili tačan uzrok i dobili odgovarajući tretman.

Međutim, ubrzani rad srca pri buđenju može biti rezultat i drugih uzroka. S jedne strane, palpitacije mogu biti rezultat jednostavne promene položaja tokom spavanja. Takođe, oni mogu biti rezultat promena u takozvanom autonomnom tonusu u vezi sa spavanjem, 24-časovnog napora nervnog sistema da održava funkcije tela automatski, čak i dok spavate.

Međutim, najčešći uzrok bržeg otkucaja srca pri buđenju je apneja u snu. Pošto je to ozbiljno zdravstveno stanje, trebalo bi da posetite kardiologa kako biste utvrdili tačan uzrok i dobili odgovarajući tretman.

Palpitacije su senzacije abnormalnog otkucaja srca i mogu trajati samo nekoliko sekundi
Palpitacije su senzacije abnormalnog otkucaja srca i mogu trajati samo nekoliko sekundi foto: Shutterstock

Palpitacije nisu nužno opasne ali ukazuju na druge zdrvstvene probleme

Prema Michael J. Blaha, direktoru kliničkog istraživanja u Johns Hopkins Ciccarone Centru u Merilendu, palpitacije su senzacije abnormalnog otkucaja srca i mogu trajati samo nekoliko sekundi što predstavlja preuranjene otkucaje srca. Oni takođe mogu biti trajni, a to potencijalno ukazuju na aritmiju.

Aritmija se javlja kada otkucaji vašeg srca odstupe od normalnog tempa. To može značiti otkucaj koji se dešava brže od normalnog, sporije od normalnog ili kao nepravilan otkucaj. Međutim, za razliku od aritmije, palpitacije nisu nužno opasne i mogu vam pomoći da otkrijete neke druge zdravstvene probleme.

(kurir.rs/klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track