5 RAZLOGA ZBOG KOJIH ČULO MIRISA SLABI KAKO STARIMO: Da li se i kako ovo može popraviti?
Foto: Shutterstock

mišljenje stručnjaka

5 RAZLOGA ZBOG KOJIH ČULO MIRISA SLABI KAKO STARIMO: Da li se i kako ovo može popraviti?

Zdravlje -

Često, samo pomisao na prijatnu aromu, miris sveže pokošene trave, jutarnja šolja kafe ili upravo pečena pita od jabuka, može navesti vaš mozak da u ptpunosti "oseti" aromu kao da je imate ispred sebe. Međutim, kako starite, vaše nekada oštro čulo mirisa može početi da slabi. Zbog čega je tako?

Kako starite, posebno nakon 70 godina - vaše čulo mirisa može oslabiti, navodi Nacionalna medicinska biblioteka (NLM).

- Polovina ljudi starijih od 65 godina ima smanjeno čulo mirisa - kaže Philip Chen, MD, FARS, vanredni profesor otorinolaringologije i rinologije na Univerzitetu Teksas "Health Science Center" u San Antoniju.

U zavisnosti od uzroka, ovaj pad percepcije mirisa - poznat kao "hiposmija" kada se radi o delimičnom gubitku i "anosmija" kada je u pitanju potpuni gubitak - može biti privremeni ili trajni, navodi klinika Mejo.

Zašto čulo mirisa slabi sa godinama?

Iako postoji mnogo mogućih razloga za gubitak čula mirisa, dr Čen kaže da uzroci često spadaju u dve široke kategorije (bez obzira da li ste starija osoba ili ne):

  • ‌Konduktivno:‌ gde čestice mirisa ne mogu da dođu do mirisnog područja na vrhu nosa (teška začepljenja nosa kao što su jaka prehlada ili infekcija, nazalni polipi ili čak tumori)
  • Senzorineuralni:‌ gde olfaktorni nervi ne rade ispravno i mirisna vlakna ne hvataju ili ne obrađuju signal pravilno (neurodegenerativni poremećaji, lekovi i određeni virusi, poput onog koji izaziva COVID-19)
Sa manje nerava u ovoj nosnoj oblasti, mi ne percipiramo miris tako dobro ili tako snažno
Sa manje nerava u ovoj nosnoj oblasti, mi ne percipiramo miris tako dobro ili tako snažnofoto: Shutterstock

Ovo su uobičajeni uzroci gubitka čula mirisa:

Gubite nervne završetke

- S godinama doživljavamo gubitak olfaktornih nervnih vlakana, odnosno nerava u nosu - kaže dr Čen.

Stručnjaci ne znaju zašto se to dešava, ali „neki veruju da se neuroepitel (gde se nalaze olfaktorna senzorna vlakna) degeneriše sa godinama, slično kao i drugi nervi u telu kaže dr Čen i dodaje da ova degeneracija dovodi do smanjenja broja olfaktornih senzornih nerava i uzrokuje atrofiju mirisnog režnja. A sa manje nerava u ovoj nosnoj oblasti, mi ne percipiramo miris tako dobro ili tako snažno.

Imate manje sluzi u nosu

Kako starite, vaše telo proizvodi manje sluzi, što može uticati na vaš osećaj mirisa. Sluzokoža u vašem nosu sadrži ćelije receptora mirisa, koje igraju važnu ulogu u vašoj sposobnosti da osećate miris, navodi Klivlendska klinika.

- Pre nego što vaše telo može da oseti miris, on ulazi u nosnu šupljinu i mora da se apsorbuje u sluz olfaktorne sluznice. Ova sluz prenosi miris na vaše mirisne receptore - kaže dr Čen.

U osnovi, sluz pomaže da se arome zadrže u nosu dovoljno dugo da ih vaši nervni završeci percipiraju, prema NLM-u.

Ali zašto se proizvodnja sluzi posebno smanjuje sa godinama?

- Još nemamo sve odgovore - kaže dr Čen i dodaje: Jedna teorija je da sluzokože koje oblažu nos vremenom postaju tanje, smanjujući produktivnost ćelija koje proizvode sluz. Ovo stanjivanje može delom biti posledica loše cirkulacije krvi unutar sluzokože, što može prouzrokovati manje vlaženje vazduha koji udišete i dovesti do suvoće, dodaje on.

Lekovi koji mogu da umanje osećaj mirisa uključuju antibiotike i lekove za krvni pritisak
Lekovi koji mogu da umanje osećaj mirisa uključuju antibiotike i lekove za krvni pritisakfoto: Shutterstock

Uzimate određene lekove

Kako starimo, veća je verovatnoća da ćemo uzimati lekove za određene zdravstvene probleme. Ispostavilo se da određene vrste lekova mogu uticati na vaše čulo mirisa.

- Na primer, neki antidepresivi se akumuliraju u ćelijama, što dovodi do promena u biohemijskim svojstvima ćelije i odgovora na stimulans poput mirisa - objašnajva dr Čen.

Drugi uobičajeni lekovi koji mogu da umanje osećaj mirisa uključuju antibiotike i lekove za krvni pritisak.

Ako sumnjate da vaš lek utiče na vaše čulo mirisa, nemojte samo prekinuti uzimanje leka. Uvek razgovarajte sa svojim lekarom, koji će možda moći da prilagodi vašu dozu ili da vam prepiše drugu vrstu leka koji ne izaziva neželjene efekte.

Podvrgnuti ste zračenju, hemoterapiji ili drugim tretmanima za rak

Dok tretmani za rak mogu biti spasonosni, ponekad mogu imati neželjene efekte kao što je gubitak mirisa.

- Zračenje, posebno u predelu glave i vrata, oštećuje delikatnu sluznicu nosa - kaže dr Čen.

Kao rezultat, vaš nos stvara manje sluzi, koja, kao što znamo, može narušiti miris.

- Slično, hemoterapija može ubiti olfatorne ćelije. To je zato što hemoterapija cilja na ćelije koje se brzo razmnožavaju (uključujući ćelije mirisa) i ne može da napravi razliku između kancerogenih i zdravih, nekanceroznih ćelija - objašnjava dr Čen.

Imate dodatni zdravstveni problem

Starenje dolazi sa povećanim rizikom od razvoja ozbiljnijih zdravstvenih poremećaja, od kojih neki mogu uticati na čulo mirisa.

- Neurodegenerativne bolesti kao što su Parkinsonova, Alchajmerova i demencija su povezane sa gubitkom mirisa, kaže dr Čen.

U ovim slučajevima, nervi koji se povezuju sa delom mozga koji percipira miris - ili samim mozgom - mogu se oštetiti čime se smanjuje nečije čulo mirisa, navodi klinika Mejo.

čulo mirisa
foto: Shutterstock

Šta učiniti ako izgubite čulo mirisa?

Nažalost, gubitak čula mirisa je često van vaše kontrole. Ali postoje neke stvari koje možete učiniti u određenim slučajevima da biste stimulisali svoje čulo mirisa.

Trening mirisa: Redovno „njuškajte“ četiri različita mirisa (kao što su ruža, karanfilić, eukaliptus i limun) u trajanju od 20 do 30 sekundi, fokusirajući se na to kako je miris nekada mirisao. Za najbolje rezultate, pokušajte da se pridržavate ove prakse najmanje 24 nedelje. Prema jednoj studiji, pacijenti sa post-infektivnim problemima mirisa doživeli su poboljšanje čula mirisa nakon samo 16 nedelja treninga mirisa i imali su još bolje rezultate nakon godinu dana.

Dobra hidratacija: Dehidracija može dovesti do suvih usta, a suva sluzokože mogu promeniti vaš osećaj ukusa i mirisa. Prema preporukama Instituta za javno zdravlje, muškarcima je potrebno tri litra tečnosti, a ženama 2,2 litra. Međutim, ako imate problema sa jetrom, bubrezima ili srcem, ili uzimate lekove koji zadržavaju vodu, obratite se lekaru.

Steroidi: To su često steroidi koji se unose kroz nos i koriste se za ispiranje sinusa kako bi lek ušao što dublje u nos gde se nalaze olfaktorna vlakna.

Dodaci ishrani: Riblje ulje koje sadrži omega-3 masne kiseline ili vitamin A može pomoći kod upale. Uvek razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što uzmete novi dodatak da biste bili sigurni da je bezbedan za vas na osnovu vaših lekova i zdravstvenog stanja.

(kurir.rs/livestrong.com/mayoclinic.org)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track