DAN UVEK POČINJETE KAFOM? Evo kada treba da je popijete ako ne želite POVIŠEN ŠEĆER U KRVI
Foto: Shutterstock

za zdravo jutro

DAN UVEK POČINJETE KAFOM? Evo kada treba da je popijete ako ne želite POVIŠEN ŠEĆER U KRVI

Zdravlje -

Ako dan ne možete da započnete bez šoljice vruće kafe, niste sami. Čak 70 odsto ljudi ima ovu jutarnju naviku. S jedne strane, kafa može povećati budnost, koncentraciju i olakšati ustajanje iz kreveta ujutru, ali takođe bi mogla negativno da utiče na vaš nivo šećera u krvi.

Crna kafa ima mnoge zdravstvene prednosti zahvaljujući visokom sadržaju antioksidanasa, a čak je utvrđeno i da smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Ali, kofein koji se nalazi u kafi može imati značajan uticaj na šećer u krvi, posebno ako već imate dijabetes ili predijabetes. Jedna šoljica kafe standardne veličine sadrži oko 140 miligrama kofeina.

Dakle, ako pratite svoj nivo šećera u krvi, najgora jutarnja navika može biti ispijanje kafe pre doručka. U studiji iz 2020. godine, britanski istraživači su otkrili da ispijanje dve šoljice kafe pre doručka povećava nivo šećera u krvi do 50 odsto.

Ispijanje kafe utiče na kortizol i insulin

Postoje dva glavna načina na koja ispijanje kafe sa kofeinom pre jutarnjeg obroka može dovesti do povećanja šećera u krvi.

Prvo, protein koji se zove adenozin blokira kofein. Adenozin pomaže vašem telu da odredi koliko insulina treba da proizvede i pomaže vašim ćelijama da efikasno reaguju na insulin. Ispijanje kafe pre jela može izazvati manje oslobađanje insulina i učiniti vaše ćelije manje prijemčivim za njega, što dovodi do povećanja šećera u krvi.

Drugi način na koji kofein u kafi može dovesti do povećanja šećera u krvi je njegova sposobnost da poveća hormone stresa, poput kortizola i epinefrina, u telu. Ovi hormoni povećavaju šećer u krvi kao način da obezbede energiju za borbu protiv bilo kakvog stresa sa kojim se suočavate. Proizvodnja insulina opada, a šećer u krvi raste.

Pre doručka bolje je popiti šolju čaja umesto kafe
Pre doručka bolje je popiti šolju čaja umesto kafefoto: Shutterstock

Ujutro prvo spremite čaj

Dakle, dok je ispijanje kafe pre jela jedna od najgorih stvari koje možete učiniti za šećer u krvi, ne morate je se potpuno odreći.

Sačekajte sa kafom dok ne pojedete uravnotežen doručak što će pomoći u smanjenju uticaja koji ona ima na šećer u krvi. Ako vam ipak treba nešto da započnete ujutro, pokušajte da popijete šoljicu čaja, ili samo pola kafe kafe pre prvog obroka.

(kurir.rs/eatthis.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track