NAUKA KONAČNO POTVRDILA: Muž vam je zaista krivac za VISOK PRITISAK, a evo i zašto
Foto: Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia

bračne muke

NAUKA KONAČNO POTVRDILA: Muž vam je zaista krivac za VISOK PRITISAK, a evo i zašto

Zdravlje -

Ako pitate bilo koju osobu koja je u braku sigurno će vam reći da mu/joj bračni partner svakodnevno diže pritisak. Ovu izjavu je sada i potvrdilo naučno istraživanje sprovedeno u SAD koje kaže - ako vaš supružnik ima hipertenziju, najverovatnije ćete je imati i vi.

Pola stanovnika Velike Britanije ima visok pritisak, koji može da izazove srčani ili moždani udar ako se ne leči. Rizik od pojave ovog problema je devet posto veći kod ljudi koji su u braku, nalazi su studije koja predlaže da bračni parovi treba zajedno da idu na skrining za visok pritisak, kako bi zajedno rešili ovaj problem.

Naučnici su hteli da utvrde da li bračni parovi koji dele interesovanja, životno okruženje i životne i zdravstvene navike možda dele i problem visokog pritiska. Kako bi to utvrdili sproveli su analizu krvi od 1.086 parova iz Velike Britanije, 3.989 iz Sjedinjenih Američkih Država, 6.514 iz Kine i 22.389 iz Indije.

Oko 47 odsto parova iz Engleske, sa prosekom godina od 74,2 za muževe i 72,5 za supruge, ima visok krvni pritisak, za razliku od SAD gde je isti problem pronađen kod 38 odsto parova, Kine kod 21 odsto, i Indije kod 20 odsto.

pritisak, hipertenzija, visok krvni pritisak
foto: Shutterstock

U poređenju sa ženama koje su udate za muževe koji nemaju visok pritisak, one čiji muževi pate od ovog problema imaju devet odsto veći rizik od pojave istog problema. Isto važi i za muževe čije žene imaju visok pritisak, nalazi su studije objavljene u časopisu Američkog udruženja za srce.

Stručnjaci ukazuju da nalazi ove studije ističu potencijalne benefite korišćenja pristupa za lečenje visokog pritiska za parove, kao što su skrininzi, obuke i edukativni programi, umesto pojedinačnog lečenja.

- Sledeći ovu ideju, menjanje načina života, kao što je povećanje fizičke aktivnosti, smanjenje stresa ili uvođenje zdravije ishrane, može smanjiti krvni pritisak. Međutim, nekada je teško uvesti ovakve promene u život, ali i držati se odluke o promeni ako vaš supružnik ne uradi isto. Jer ako vaš supružnik ima hipertenziju, najverovatnije ćete je imati i vi – objašnjava Betani Baron Gibs, profesor na Fakultetu za javno zdravlje Univerziteta u Zapadnoj Virdžiniji.

Izvor: Daily Mail/Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track