NAPUNILI STE 40 GODINA I NE VEŽBATE? Evo koliko vam se smanjuju izgledi za dug život ako pritom volite i da popijete
Foto: Shutterstock

OPREZ

NAPUNILI STE 40 GODINA I NE VEŽBATE? Evo koliko vam se smanjuju izgledi za dug život ako pritom volite i da popijete

Zdravlje -

Ako navršavate 40 godina i volite nešto od ovog ili sve: pušenje, prekomerni unos alkohola ili opijata, postoje veliki izgledi da nećete doživeti duboku starost. Brojke su ovde neumoljive...

To možda i nije vest, ali dugoročna studija koja je obuhvatila gotovo 720.000 američkih vojnih veterana pokazala je koje su loše životne navike – najgore, barem među bivšim vojnicima, koji imaju veću verovatnoću da će patiti od stanja kao što je posttraumatski stresni poremećaj.

Ovo su zdrave životne navike

Za potrebe ove studije, tim naučnika predvođen Xuan-Mai Nguyenom sa Univerziteta Illinois, proučavao je osam životnih navika za koje se smatra da doprinose zdravom načinu života, a to su fizička aktivnost, pravilna ishrana, nekonzumiranje većih količina alkohola, nepušenje, dobro podnošenje stresa, dobar san, održavanje pozitivnih društvenih odnosa i nekorištenje opijata.

Fizička neaktivnost loša kao zavisnost od nikotina

Samoća, brza hrana, loš san i preterani stres su se u nekim slučajevima pokazali gotovo podjednako loši kao pušenje za svakoga ko želi doživeti duboku starost. Studija je pokazala da je fizička neaktivnost jednako loša, kao zavisnost od nikotina i opijata.

Studija, predstavljena na međunarodnoj konferenciji "Nutrition 2023" u Bostonu, otkrila je da će muškarci u 40-ima sa svih osam loših navika umreti 24 godine pre svojih vršnjaka koji nemaju nijednu lošu naviku, a ženama će životni vek verovatno biti skraćen za 21 godinu.

Pušači, ovisnici o opijatima, i oni koji se jedva bave vežbanjem imali su 30-45 odsto veći rizik od smrti, a oni koji se vole napiti, loše jedu, nedovoljno spavaju, ili su pod velikim stresom imali su 20 posto veći rizik od smrti.

Samci stariji od 40 mogu se opustiti jer je "nedostatak pozitivnih društvenih odnosa" povezan sa samo pet posto većim rizikom od smrti.

Dakle, nakon što pročitate ovaj tekst dobro razmislite i gledajte da se što pre rešite loših navika koje vam uništavaju zdravlje.

Prenela. V. N

(Izvor: Index.hr/Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track