NAUČINICI OTKRILI NOVI UZROK DIJABETESA: Identifikovan enzim koji BLOKIRA INSULIN koji se proizvodi u telu
Foto: Shutterstock

NADA ZA PACIJENTE

NAUČINICI OTKRILI NOVI UZROK DIJABETESA: Identifikovan enzim koji BLOKIRA INSULIN koji se proizvodi u telu

Zdravlje -

Istraživači u Ohaju otkrili su mogući novi uzrok dijabetesa koji bi mogao otvoriti put novim tretmanima za one koji pate od njega. Naučnici sa Univerziteta Case Vestern Rizrv i Univerzitetskih bolnica u Klivlendu su sada identifikovali enzim koji blokira insulin koji se proizvodi u telu.

Naime, stručnjaci sa Univerziteta Kejs Vestern Rizrv i Univerzitetskih bolnica u Klivlendu posmatrali su i ljude i miševe u studiji i došli do potencijalno značajnog otkrića.

Njihova zdravstvena studija objavljena na sajtu Cell, koncentrisala se na azot oksid, jedinjenje koje širi krvne sudove, poboljšava pamćenje, bori se protiv infekcija i stimuliše oslobađanje hormona, kao i druge funkcije.

Suva koža, pojačano mokrenje, neutoljiva žeđ... Postoje različiti simptomi koji mogu godinama da prolaze neopaženi, a da zapravo ukazuju na dijabetes

Ovo otkriće otvara nove mogućnosti za tretmane dijabetesa

Učinak azotnog oksida u ovim aktivnostima dugo je ostavljao stručnjake sa mnogo otvorenih pitnja. Međutim, otkriven je jedinstveni enzim „nosač“ nazvan nitrozilaza potpomognuta SNO-CoA (SCAN) koji vezuje azot oksid za proteine, uključujući receptor za delovanje insulina.

Ovi SCAN enzimi su neophodni za normalno delovanje insulina, ali povećana SCAN aktivnost je takođe pronađena kod pacijenata sa dijabetesom i dijabetičkih miševa. Izgleda da su modeli miša bez enzima SCAN zaštićeni od dijabetesa, što sugeriše da previše azotnog oksida na proteinima može biti uzrok takvih bolesti.

Blokiranje enzima štiti od dijatebesa ali potencijalo i od drugih bolesti

Vodeći istraživač Jonathan Stamler, profesor za kardiovaskularne inovacije u fondaciji Robert S. i Silvia K. Reitman na Medicinskom fakultetu Case Vestern Reserve i predsednik Harrington Discoveri Instituta u Univerzitetskoj bolnici, sugerisao je da bi ovo otkriće moglo dovesti do novih tretmana dijabetesa.

- Pokazujemo da blokiranje ovog enzima štiti od dijabetesa, ali implikacije se protežu na mnoge bolesti koje su verovatno uzrokovane novim enzimima koji dodaju azot oksid. Blokiranje ovog enzima može ponuditi novi tretman. Previše aktivnosti enzima izaziva dijabetes.

Ova vest pojavila se nakon što je pronađen postojeći lek koji izgleda da sprečava razvoj dijabetesa tipa 1. Prvo svetsko ispitivanje pokazalo je da lek za reumatoidni artritis može da sačuva proizvodnju insulina u telu i da suzbije progresiju dijabetesa tipa 1 kod novodijagnostikovanih ljudi.

Dijabetes je stanje koje uzrokuje da nivo šećera u krvi kod osobe postane previsok zbog toga što telo ne proizvodi dovoljno insulina. Oko 20 miliona ljudi ima etarski dijabetes tipa 1 ili tipa 2 širom SAD i više od 4 miliona u Velikoj Britaniji.

ALARMANTNA STATISTIKA

Dijabetes danas predstavlja veliki zdravstveni problem, jer sve češće pogađa mlađe, radno aktivno stanovništvo. Procenjuje se da u Srbiji od dijabetesa boluje oko 750.000 ljudi, odnosno svaki deseti stanovnik naše zemlje. Najveći broj obolelih, oko 90 odsto, ima dijabetes tip 2, koji se javlja kao posledica savremenog načina života. Ukoliko se ovim brojkama doda činjenica da još polovina pacijenata nema postavljenu dijagnozu dijabetesa, onda ne čudi podatak da je šećerna bolest peti vodeći uzrok smrti u Srbiji.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/mirror.co.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track