ZBOG ČEGA SE JAVLJA PUCKETANJE U KOLENIMA? Vremenom ovaj problem dovodi do nastanka ARTRITISA
Foto: Shutterstock

Korisni saveti

ZBOG ČEGA SE JAVLJA PUCKETANJE U KOLENIMA? Vremenom ovaj problem dovodi do nastanka ARTRITISA

Zdravlje -

Da li ponekad čujete krckanje svojih kolena kada hodate niz stepenice? A kada čučnete, vežbate ili trčite? Uglavnom, pucanje u kolenima, na primer kada čučnete, je sasvim normalno i nema razloga za uzbunu. Takođe se dešava u drugim zglobovima, kao što su skočni zglob i vrat. Međutim, krije li ova pojava neke neželjene posledice na duže staze?

Veliki procenat osoba koji se bave trčanjem takođe oseća ili čuje pucanje u kolenima tokom vežbanja. Takvo pucketanje obično nije praćeno bolom.

- Pucketanje u kolenu se javlja kada hrskavica, vezivno tkivo između kostiju, počne da stari - kaže Džon Vajrik, ortopedski hirurg i profesor na Univerzitetu Sinsinati u Ohaju.

Već od 30. godine počinje blagi oblik pucketanja hrskavice

Svi počinjemo svoj život sa glatkom hrskavicom u kolenima, koja ne proizvodi zvukove, ali ona vremenom stari kao i drugi delovi našeg tela i gubi sposobnost regeneracije. Većina ljudi starijih od 30 godina već se bori sa blagim oblikom krepitusa.

Postoje, međutim, situacije u kojima bi trebalo da se podvrgnete terapiji i ojačate mišiće kolena. Ako, na primer, osetite bol na spoljnoj strani kolena dok trčite, to je znak da su vam oslabile tetive kolena ili očvrsnula iliotibijalna traka, što izaziva povlačenje čašice kolene sa svog mesta.

Vremenom, opuštena kolena mogu dovesti do problema kao što je artritis
Vremenom, opuštena kolena mogu dovesti do problema kao što je artritisfoto: Shutterstock

Jačajte mišiće koji kontrolišu kukove i kolena

Do krckanja u kolenima dolazi kada ih savijete pod uglom većim od 30 stepeni jer se čašica gura u butnu kost, pa se jedna oslabljena hrskavica gura u deo druge oslabljene hrskavice.

- Sila pritiska i različite kontaktne tačke tada stvaraju pomenuti zvuk - objašnjava Vajrik i savetuje - Vremenom, opuštena kolena mogu dovesti do problema kao što je artritis. Zato smanjite šansu da se to dogodi jačanjem mišića koji kontrolišu vaše kukove i kolena i držanjem donjeg dela tela u ravni.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/aktivni.metropolitan.si)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track