KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU VIRUSNE I BAKTERIJSKE UPALE GRLA? Jednu možete izlečiti sami, za drugu se morate javiti lekaru
Foto: Shutterstock

važno je znati

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU VIRUSNE I BAKTERIJSKE UPALE GRLA? Jednu možete izlečiti sami, za drugu se morate javiti lekaru

Zdravlje -

Ždrelo je podložno infekciajma jer je na putu uslaska mnogih mikroorganizama koji ulaze kroz respiratorni ili digestivni trakt. Zbog toga je taj deo veoma bogat ćelijama koje su odgovorne za odbranu organizma od infekcije. Do upale može doći ili direktnim prodorom bakterija i virusa u sluzokožu ždrela ili kao posledica pojačane iritacije, kao u slučaju pojačanog lučenja iz nosne šupljine u ždrelo.

Uz otežano gutanje, promuklost i bol u grlu su prvi simptomi upale grla. Uobičajeni uzroci su virusi ili bakterije, ali iritacije grla mogu biti uzrokovane pušenjem, suvim vazduhom ili alergijama.

Virusna grlobolja počinje postepeno

Veoma je važno znati da je u većini slučajeva uzročnik verovatno virus i da antibiotici nisu korisni za takve infekcije.

  • Početak grlobolje kod virusne infekcije je postepen, dok se kod bakterijske infekcije simptomi javljaju iznenada i brzo
  • Povišena telesna temperatura je veoma visoka kod bakterijske infekcije i opšti simptomi su mnogo izraženiji nego kod virusne infekcije
  • Virusne infekcije grla karakterišu izraženi respiratorni simptomi kao što su curenje iz nosa, konjuktivitis, promuklost, kašalj
  • U slučaju bakterijske infekcije, ždrelo je izrazito crveno sa gnojnim čvorovima i zbog toga zahteva lečenje antibiotikom

Uvećani limfni čvorovi zahtevaju pregeld lekara

Upalu praćenu bolnim gutanjem, crvenilom i suvim grlom možete sami izlečiti. Kombinacija meda i limuna ne samo da će ublažiti neprijatne simptome upale grla, već će pomoći i u lečenju upale. Limun pomaže kod sluzi koja teče iz nosa u grlo, a med oblaže sluzokožu i sprečava delovanje bakterija. Najbolje bi bilo da pijete čajeve ili običnu vodu. Izbegavajte mleko i mlečne proizvode jer mogu dodatno da iritiraju grlo.

Ako grlobolja traje duže od 7 dana, u slučaju naglog pogoršanja, u slučaju uvećanih i bolnih limfnih čvorova na vratu, u slučaju otežanog gutanja i pojave osipa po telu, neophodna je pomoć lekara.

Preporučljivo je uraditi analizu krvi kako bi se proverilo da li je u pitanju bakterijska infekcija na osnovu čega će btii propisana i terapija. Kao i kod svake upale, u slučaju bakterijskog zapaljenja grla, rezultati analiza će pokazati povećanje belih krvnih zrnaca (leukocita), povećanu sedimentaciju eritrocita (SE) i povećan nivo inflamatornih markera (CRP). Lečenje stoga zavisi od uzroka upale, a pored tečnosti, mirovanja, snižavanja telesne temperature, najčešće je potrebna antibiotska terapija.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" tokom prošle nedelje registrovano je 8.797 slučајеvа оbоljеnjа sličnih gripu. U pоrеđеnju sа nedeljom koja joj je prethodila, to je blаgi pоrаst brоја оbоlеlih оd оbоljеnjа sličnih gripu.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/miss7zdrava.24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track