KOJE VREDNOSTI KRVNOG PRITISKA SU ZABRINJAVAJUĆE? U kombinaciji sa OVIM SIMPTOMIMA, odmah se javite lekaru
Foto: Shutterstock

oprez

KOJE VREDNOSTI KRVNOG PRITISKA SU ZABRINJAVAJUĆE? U kombinaciji sa OVIM SIMPTOMIMA, odmah se javite lekaru

Zdravlje -

Koje vrednosti krvnog pritiska su kritične? Odgovor na ovo pitanje delimično zavisi od toga kakav pritisak osoba inače ima. Ako je vaše vrednosti 95/55 i osećate se dobro, nema razloga za brigu. Ako vam je krvni pritisak porastao na 160/90 i nema tegoba, potrebno je prilagoditi dozu leka, ali nema potrebe da se odmah ide kod lekara. Međutim, trebalo bi da zakažete pregled što je pre moguće.

Generalno, lekara treba odmah kontaktirati ako je gornji pritisak iznad 180 ili ispod 90, ili ako je donji pritisak veći od 110 ili niži od 50 mmHg. Ako nema drugih simptoma pored ovih vrednosti, situacija nije toliko zabrinjavajuća, ali je treba rešiti što je pre moguće.

Ako su pored ovih vrednosti prisutni i simptomi kao što su vrtoglavica, zamagljen vid, bol u grudima, kratak dah ili glavobolja, ovo je hitan slučaj i zahteva hitnu medicinsku intervenciju.

Visok krvni pritisak je hronično stanje koje postepeno napreduje tokom godina. Međutim, pritisak ponekad može skočiti iznenada i dostići zabrinjavajuće vrednosti tako da zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Ako je pritisak iznenada skočio iznad 180/120 mmHg, sačekajte pet minuta, a zatim ga ponovo izmerite. Ako su očitavanja i dalje visoka, odmah pozovite pomoć.

Veoma visoke vrednosti krvnog pritiska mogu značiti da osoba ima hipertenzivnu krizu, koja može oštetiti unutrašnje organe. U takvim situacijama, visok krvni pritisak može izazvati gubitak pamćenja, progresivni gubitak svesti, moždani udar, bol u grudima i srčani udar kao i nagli poremećaj rada srca.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/zivim.gloria.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track