5 NAČINA ZA POVEĆANJE VLAŽNOSTI PROSTORIJA TOKOM ZIME: Suv vazduh šteti sluznici nosa i koži
Foto: Shutterstock

korisni saveti

5 NAČINA ZA POVEĆANJE VLAŽNOSTI PROSTORIJA TOKOM ZIME: Suv vazduh šteti sluznici nosa i koži

Zdravlje -

Lepo je biti toplo tokom zime, ali suv vazduh u zagrejanim prostorijama može da izazove razne zdravstvene tegobe, posebno one vezane za respiratorni sistem. Bez obzira kojui vrstu grejanja koristite, tokom hladnih meseci opada relativna vlažnost vazduha.

Pored suvoće kože, veći problem su efekti suvog vazduha na respiratorni sistem. Vlažna sluzokoža usta i nosa prirodna je prepreka ulasku mikroorganizama u telo. Ako je sluzokoža suva, njeno zaštitno dejstvo se smanjuje i izloženiji smo virusnim i bakterijskim agensima nego inače.

Udisanje suvog vazduha posebno je neprijatno za one koji imaju problema sa respiratornim sistemom - može da dovede do kašlja, pogoršanja simptoma astme i hroničnog bronhitisa, kao i dehidracije, posebno kod starijih ako ne piju dovoljno tečnosti. Prekomerna upotreba kapi za otpušavanje nosa koje se koriste kod prehlade takođe ima neželjeni efekat povećane suvoće nazalne sluzokože, zbog čega se preporučuje da se koriste najviše nedelju dana.

Držanje biljaka u zatvorenom prostoru takođe prirodno povećava vlažnost vazduha
Držanje biljaka u zatvorenom prostoru takođe prirodno povećava vlažnost vazduhafoto: Shutterstock

Pobrinite se da važduh u prostorijama ne bude toliko suv

Postoje posebni ovlaživači koji sprečavaju suv vazduh u prostorijama, ali možemo primeniti i mnogo jednostavnije i jeftinije metode.

  • Prostorije u kojima boravimo treba kratko vreme provetravati.
  • Na radijator možemo postaviti mokre peškire ili, još bolje, posude većih površina napunjene vodom sa dodatkom nekoliko kapi eteričnog ulja. Isparavanje vode će povećati vlažnost vazduha, dok će eterična ulja, koja osim prijatnog mirisa, imaju i antivirusna svojstva, povoljno delovati na disajne puteve.
  • Dugo tuširanje i pretoplu vodu treba izbegavati jer (naročito u kombinaciji sa sapunima) dodatno isušuju kožu.
  • Držanje biljaka u zatvorenom prostoru takođe prirodno povećava vlažnost vazduha.
  • Šerpa sa vodom u kojoj se kuvaju korice pomorandže ili limuna povećaće vlažnost vazduha u prostoriji, uz prijatan miris citrusa.
Poželjno je da se sluznica nosa navlaži fiziološkim rastvorom ili preparatima sterilne morske vode
Poželjno je da se sluznica nosa navlaži fiziološkim rastvorom ili preparatima sterilne morske vodefoto: Shutterstock

Kako da pomognete sebi?

  • Da bi se obezbedila dovoljna vlažnost svih sluzokoža, uključujući i sluzokožu nosa, potrebno je unositi dovoljnu količinu tečnosti.
  • Poželjno je da se sluznica nosa navlaži fiziološkim rastvorom ili preparatima sterilne morske vode koji doprinose vlaženju i štite i stimulišu obnavljanje sluzokože. Takođe, ukoliko su vam suve oči, koristite veštačke suze ili fiziološki rastvor.
  • Na tržištu postoje i masti/gelovi za nos koji vlaže nazalnu sluzokožu, olakšavaju disanje i sprečavaju razmnožavanje patogenih organizama koji bi mogli da izazovu infekciju.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/adiva.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track